HRVATI ZAGLAVILI NA CIPARSKOM AERODROMU: / 'U pet dana dali smo 5 000 eura na letove, nitko se ne drži zaštitnih mjera....'

Image
Foto: screenshot RTL

'Dobili smo informaciju da ne smijemo ići u bolnicu jer je osoblje zaraženo, medicinske sestre, doktori, apsolutno svi...

22.3.2020.
20:05
screenshot RTL
VOYO logo

Epidemija koronavirusa nije donijela samo kaos među ljude nego i u promet. Većina zemalja koje su zahvaćene koronavirusom, što od jučer vrijedi i za Hrvatsku, ima preporuku koja glasi: građani koji su se zatekli izvan države se moraju što prije vrate kućama. Naravno, ako se imaju namjeru vraćati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tu nastaje problem jer je došlo do općeg otkazivanja prijevoza. Aerodromi su još uvijek u pogonu, ali vrlo usporeno jer su letovi smanjeni i otkazani. S otkazanim letovima susreće se trenutno trojica hrvatskih državljana koji se nalaze u ciparskoj zračnoj luci Limassol. Bruno Štuc i njegova dvojica kolega doslovno su zarobljeni, a za RTL su ispričali da su itekako zabrinuti što će biti s njima.

Image
STRANCI BJEŽE OD KORONE NA HRVATSKE OTOKE: /

Otočki gradonačelnici: 'Njihovi dolasci moraju se regulirati!'

Image
STRANCI BJEŽE OD KORONE NA HRVATSKE OTOKE: /

Otočki gradonačelnici: 'Njihovi dolasci moraju se regulirati!'

Već su potrošili 5.000 eura na letove, a stanje na aerodromu je zabrinjavajuće

Da je stanje na ciparskom aerodromu zabrinjavajuće u prilog ide činjenica da se zaštitnih mjera nitko ne drži. Čak ni zaposlenici nemaju maske, a u gradu gdje su Bruno i ekipa s posla jučer postavljali dizala situacija je još gora. Ispostavilo se da dosta ljudi ima koronu, a oni su sada zarobljeni u zračnoj luci i uzalud troše novac na letove koji uvijek budu otkazani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Mi smo zadnjih pet dana ili šest, od nedjelje dali preko 5.000 eura za letove. Za München, za Frankfurt, za Beograd, za ne znam gdje sve ne (...) U Limassolu, u gradu u kojem se mi nalazimo, je cijela bolnica izolirana i dobili smo informaciju da ne smijemo ići u bolnicu jer je osoblje zaraženo, medicinske sestre, doktori, apsolutno svi. UN-ova baza je zaražena tu i jedna vojna baza od grčke vojske, tako da ako i ostanemo ovdje ne znamo gdje ćemo kud ćemo šta ćemo i ako ostanemo zdravi, a kamoli ako se zarazimo", prepričao je za RTL Bruno Štuc.

Telefonske slušalice u Ministarstvu vanjskih poslova su užarene

U ovom trenutku je na svjetskim morima oko 10.000 hrvatskih pomoraca koji plove. Još toliki broj pomoraca nalazi se kod kuće i bez posla jer su smjene zabranjene. Oni koji su se zatekli na brodu moraju i dalje raditi i za ostale. Oni su pak sigurni ako plove dulje od dva tjedna, ali odgovor na pitanje do kada će to biti tako ne postoji. Zbog komplicirane situacije stalno zvone telefoni u Ministarstvu vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Mi smo naše građane upućivali na avionski prijevoz kao optimalan, ali naravno dogovarali smo i sa susjednim zemljama, kako bi omogućili i na kraju smo, ja bih rekla, u tome i uspjeli", rekla je državna tajnica Ministarstva Andreja Metelko Zgombić za RTL.

MVEP: 'Trudimo se biti na raspolaganju'

Ministarstvo vanjskih poslova ne zna koliko se Hrvata u ovom trenutku nalazi izvan zemlje, no kako kažu, trude se biti stalno na raspolaganju. Takav slučaj je s veleposlanstvom u Kolumbiji uz čiju se pomoć zagrebački liječnik u subotu ujutro nakon pet dana pokušavanja vratio u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo javljanje zahvaljujemo isključivo našoj ambasadorici Gordani Prelčec, koja nas je svojim angažmanom uspjela učiniti posljednjim ukrcanim putnicima", govori Damir Lončarević koji se vratio iz Kolumbije.

Image

Hrvatski državljani koji se u ovo "doba korone" pokušavaju vratiti iz država u kojima nema hrvatskih predstavništava budu upućeni na najbližu delegaciju EU-a, govore u Ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo