rastući problem / Hrvati zabrinjavajuće ovisni o internetu: u Zagrebu se otvara prva bolnica za liječenje te ovisnosti

Internet danas olakšava život, ali može dovesti i do velikih problema. Vrlo lako, a da toga nije ni svjestan, čovjek može postati ovisan. Najviše su ugrožena djeca koja sa svojim vršnjacima u nekim slučajevima komuniciraju isključivo online

7.2.2017.
18:59
VOYO logo

Bez mobitela se više ne ide nigdje. Mladima je on prozor u svijet - komuniciraju s vršnjacima, igraju se, istražuju. No, vrlo lako može doći do ovisnosti!

"Nije da ja toliko ovisim o tome, više mi ispunjava vrijeme pozitivno, a onda kad tog ne bi bilo, onda bih našao nešto drugo", tvrdi učenik Igor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu zamislit život bez interneta i društvenih mreža. Možda neko kraće razdoblje da, ali cijeli život, sve je sada povezano preko interneta", kaže Marko. 

I to je dobro, ali ne treba pretjerivati! Simptomi problema su jasno vidljivi i roditelji ih mogu prepoznati. Djeca bez interneta mogu biti anksiozna i razdražljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Često su neispavani zbog vremena koje su proveli igrajući igrice ili na internetu radeći neke druge aktivnosti. Isto tako vidimo da su to djeca koja su zanemarila nekakve svoje školske obaveze, da su se isključila iz društva", Tea Brezinšćak, Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

Najbolji lijek je prevencija, internet i društvene mreže treba dozirati. Dijete može provesti 2 sata na dan na internetu, ali samo ako ne zanemaruje ostale aktivnosti u stvarnom svijetu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo isključivo zabrane, dakle zabrane korištenja telefona i kompjutera i pristupa internetu nikako nije rješenje. Potrebno je otvoreno razgovarati o tome i na roditeljima je da se potrude i da ponude neke druge sadržaje koje će zajedno raditi jer čini se da smo svi mi tu kao roditelji malo zakazali", Silvija Stanić, Udruga Korak po korak.

Sve je više i odraslih koji zbog ovisnosti traže stručnu pomoć. Zbog interneta zanemaruju svoje obveze i obitelj. Uskoro će se u Zagrebu otvoriti prva dnevna bolnica za liječenje takve ovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon dijagnostičke obrade i psihologijske obrade, ovisnika se uključuje u grupnu psiho terapiju koju će u našoj dnevnoj bolnici provoditi psihijatar, provodi će profesorica socijalne pedagodije, psihologica", Davor Bodor, psihijatar u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan.

Koliko je društvo postalo ovisno o internetu, a da toga nije ni svjesno, najbolje se može provjeriti običnim eksperimentom. Pokušajte iduća 24 sata ne uključiti ni jednu od aplikacija koje vas povezuju s internetom.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo