Stižu radnici s dalekog istoka / Hrvati više ne žele raditi sezonu, no Filipinci žele: Počinje veliki uvoz radne snage

Image
Foto: Pixabay

Najveći interes imaju radnici iz zemalja trećeg svijeta

11.6.2019.
16:55
Pixabay
VOYO logo

Već se neko vrijeme ozbiljno razmišlja o uvozu radnika s Dalekog istoka, a 10.000 Filipinaca spremno je doći raditi u Hrvatsku. Dalmacija i dalje ima problema sa zapošljavanjem sezonaca, pa su tako kvote dozvola za uvoz radne snage porasle na više od 65.000.

Bit će tu mjesta i za Filipince s početka priče, a pa je zato agencija koja ih zapošljava danas u Gospodarskoj komori predstavila sve mogućnosti za njihovo dovođenje na Hrvatsku obalu, piše Splitski dnevnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ino Munitić, vlasnik pomorske agencije, kaže da su Filipinci jako lojalni, kvalitetni, dobri i pošteni. Predstavlja tvrtku iz Manile na čijim je brodovima plovio dugi niz godina kao kapetan.

“Filipinci su još uvijek jeftiniji od Hrvata, ali generalno mi ovdje nemamo opcije ili zatvoriti restorane i ugostiteljske objekte i hotele ili ćemo se otvarati na globalnim tržištima i ponudi poslove drugima nacijama.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Hrvatska je Filipincima jako mistična i interesantna, pa nemaju problema s dolaskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Filipini su mnogoljudna zemlja, navikli su na migracije i mogu se naći u svim dijelovima svijeta. Kao kapetan imam jako dobra iskustva s njima i zato sam i dao prijedlog HGK da se upravo s njima rješava ovaj stvarni problem nedostatka radne snage, a koja je dokazana svugdje u svijetu”, kaže Munitić.

Jednostavne procedure, interes je velik

Procedura njihovog dovođenja na rad u Hrvatsku nije komplicirana, na poslodavcu je najveći dio posla. Sve traje do mjesec dana, od trenutka kada tvrtka preda zahtjev za dovođenje radne snage do trenutka kada je radnik ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nedostaje još i radnika u graditeljstvu, a slična je situacija u cijeloj Hrvatskoj. Naravno, najviše nedostaje sezonaca kako u poljoprivredi, tako i u turizmu”, kaže Antonija Bašić, viša stručna suradnica u HGK .

Na razini Hrvatske iskorištenost kvota je prešla 60 posto, što znači da je od 51 tisuće, već 30 tisuća stranih radnika ili započelo s radom ili da je u postupku zapošljavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uglavnom je riječ o zemljama Trećeg svijeta i interes za njihovo zapošljavanje je veoma velik. Riječ je o svim zemljama koje nisu članice Europske unije.”

Tisuću eura u vrijeme rezidbe


Ivica Kovačević iz Bola na Braču jedan je od poslodavaca kojem posljednjih nekoliko godina kronično nedostaje radne snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Došao sam čuti o čemu se tu radi. Kontinuirano imamo nedostatak radne snage koji smo do sada rješavali radnicima iz Makedonije i Srbije, ali ni tamo nema više interesa. Spremam sam ovog trenutka zaposliti desetak ljudi, čak i za stalno, za poslove u vinogradu i vinariji. Nudimo im smještaj, dodatak za hranu i normalnu plaću s mogućnošću prekovremenog rada i dodatne zarade”, kaže Kovačević i dodaje kako se kod njih u vrijeme rezidbe može zaraditi preko tisuću eura dnevno.

“Međutim, dođe dvoje troje ljudi iz Slavonije, a nama to nije dovoljno. Ne znam zašto radnici iz Bosne i Srbije više nisu zainteresirani za dolazak, sada imamo jednog traktoristu iz Srbije, bio je oduševljen, ali sada već najavljuje da će nam odraditi ovu sezonu i da nakon toga ide dalje. Otvaraju im se vrata u cijeloj Europi, pa svi idu dalje. Nemamo izbora nego dovoditi i Filipince, jer sada ne možemo stizati poslove, ne možemo oplijeviti ni pola vinograda, pa gubimo na kvaliteti i na prinosu. Nužno je riješiti radnu snagu ili prestati s proizvodnjom.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A plaće, kažu, nisu male, samo traktorista ima 6500 kuna neto, plus smješta i dodatak za hranu, a ako bi im se rasteretila davanja za plaće dali bi poslodavci i više. Ovako nemaju izbora, pa će dalmatinsko grožđe uskoro brati Filipinske ruke, piše Splitski dnevnik.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo