A PERNAR SE ZAJE***A / Hrvati u Zambiji prolaze pakao, majka posvojene djece iz Konga ispričala šokantne detalje: 'Nisu dobro, strašno su smršavjeli, a neki razmišljaju o najgorem...'

Osmero Hrvata u Zambiji živi u neljudskim uvjetima, gladni su, boje se za život, psihički su slomljeni, a možda im prijeti i 20 godina zatvora

20.2.2023.
23:51
VOYO logo

Već dva mjeseca Hrvati u Zambiji vode veliku bitku, a zambijski zatvor učinio je svoje. Dok čekaju još jednu odluku o puštanju iz zatvora, osmero uhićenih Hrvata došlo je do ruba.

"Uvjeti su prestrašni, razmišljaju o suicidu. Oni već jako teško fizički i psihički podnose ta stanja i jako su zabrinuti što je s djecom", kaže za RTL Direkt Đurđica Krmelić, majka posvojene djece iz DR Kongo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đurđica je i sama majka dvoje djece posvojene iz Konga, u kontaktu je s uhićenima koji, kaže, nisu dobro. Uvjeti u novom zatvoru su katastrofalni i boji se hoće li svi izvući živu glavu.

Image
NOVI ZAPLET /

Osmero Hrvata danas izlazi iz zatvora u Zambiji? Tužitelji povukli potez koji bi mogao dodatno zakomplicirati cijeli slučaj

Image
NOVI ZAPLET /

Osmero Hrvata danas izlazi iz zatvora u Zambiji? Tužitelji povukli potez koji bi mogao dodatno zakomplicirati cijeli slučaj

'Strašno su vidno smršavjeli'

"Nažalost, oboljeli su od malarije, imaju visoke temperature. Bili su u bolnicama, pušteni su opet odnosno vraćeni natrag u zatvor. Tamo su ih u bolnici sanirali. Smršavjeli su vidno, strašno", ističe zabrinuta Đurđica Krmelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se očekivalo da će sud danas donijeti odluku o puštanju na slobodu, od toga za sada ništa. Osmero Hrvata se sumnjiči za pokušaj trgovanja djecom.

"Izvidi su tajni, izvidi u koordinaciji s USKOK-om se provode, izvidi su tajni, ja nisam naravno bio dio tog tima koji niti radi niti može znati radnje koje su vezane uz izvide", kaže ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zambiju stigao i Pernar

I dok se uhićeni Hrvati nadaju da će iz Zambije otići, Ivan Pernar u nju je tek stigao. Bivši saborski zastupnik krenuo je "u misiju raskrinkavanja velikog međunarodnog lanca trgovaca djecom i rušenja novog svjetskog poretka". Novac za svoj križarski pohod prikupio je od sljedbenika u Telegram grupi, kojima poručuje da se osjeća ni manje ni više nego kao Mojsije.

"Osjetio sam energiju koju nisam nikad u životu, osjećaj je bio kao da prelazim Crveno more i da Bog razmiče sve prepreke ispred mene", napisao je. Ideju da će Pernar nepozvan doći na zambijski sud i razotkriti nekakvu tajnu zavjeru iskusni odvjetnik Branko Šerić smatra redikuloznom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko ne može doći samozvan pred bilo koji sud, usuđujem se reći u cijelom svijetu pa se javiti da želi biti svjedok. Postupak pristupa sudu je uvijek preko državnog odvjetništva, tužiteljstva ili preko tijela policije", kaže Šerić.

Pernar sutra dolazi na sud

S druge strane, Pernar je na svojem Telegram kanalu poručio kako "sutra ide na sud s svim saznanjima koja se u Hrvatskoj rukama i nogama zataškavaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, to za mene granični sa znanstvenom fantastikom, čak se usuđujem reći da je u svrhu samopromocije takvog nekakvog svjedoka i pitam se čemu sve to", kaže Šerić.

Dokle je stigla hajka dobro je osjetila i Đurđica Krmelić jer internetom kruži fotografija njezine djece, uz tekst "prodani su i ukradeni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo