hck o detaljima / Hrvati u jednom danu prikupili više od 50 tisuća eura za Tursku! Ne primaju odjeću, lijekove...

Image

'Znamo da je još uvijek akcija potrage i spašavanja itekako u punom zamahu i tim ljudima treba dati i prostora i vremena da obave svoj posao'

8.2.2023.
17:13
VOYO logo

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je akciju prikupljanja donacija za pomoć Turskoj i Siriji, a za Danas je govorio njihov izvršni predsjednik Robert Markt.

Koliki je odaziv građana, znamo da mogu novac i uplatiti na račun, ali i da je tu i donatorski telefon?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odaziv hrvatskih građana je iznimno velik. Tijekom jučerašnjeg popodneva uplaćeno je više od 20 tisuća eura, koje smo mi jutros odmah putem bankovnog transfera poslali turskom Crvenom polumjesecu. Tijekom današnjeg dana uplaćeno je više od 35 tisuća eura koje ćemo sukcesivno slati kako turskom polumjesecu tako i međunarodnoj federaciji Crvenog križa koja nam je jedini garant da će taj novac stići do građana Sirije. Treba istaknuti i više od 43 tisuće poziva koji su ostvareni na humanitarnom telefonu ali to me ne začuđuje, poznajemo naš narod, Hrvati su ljudi velikog srca i sjećaju se kako je Turska postupila tijekom potresa koji je zadesio Sisačko-moslavačku županiju. Ovo je tužna ali ipak prilika da pokažemo da smo uz njih u ovim teškim trenucima", kazao je Markt.

Image
KAKO POMOĆI? /

Crveni križ pokrenuo apel za pomoć stanovništvu stradalom u potresu: Ovako se možete uključiti

Image
KAKO POMOĆI? /

Crveni križ pokrenuo apel za pomoć stanovništvu stradalom u potresu: Ovako se možete uključiti

"Otvoren je i naš telefon i druge mogućnosti za uplatu humanitarne pomoći, financija koje građani mogu odvojiti od svojih budžeta i osim uplata putem žiro računa moguće je koristiti i keks pay. Pozivam sve građane RH koji žele i mogu donirati da to učine putem Hrvatskog crvenog križa", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primate li i ne-financijske donacije građana: poput lijekova ili odjeće?

"Za sada ne. Taj dio pomoći ćemo koordinirati s kolegama u turskom Crvenom polumjesecu i s kolegama iz međunarodne federacije jer trenutno je pitanje uopće i prihvata te logistike. Znamo da je pristup nastradalom području onemogućen za sve osim za službe koje pružaju pomoć, tako da treba biti oprezan i ne treba pretjeranom željom za pomoći otežati rad, posebno spasilačkih službi. Znamo da je još uvijek akcija potrage i spašavanja itekako u punom zamahu i tim ljudima treba dati i prostora i vremena da obave svoj posao", odgovorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz vašeg skladišta slat ćete vreće za spavanje i deke, kada će te donacije krenuti prema ugroženim područjima?

"Mi smo bili to spremni poslati sutra, međutim u dogovoru s Ravnateljstvom za civilnu zaštitu i hrvatskim Caritasom dogovorili smo da ćemo napraviti jedan konvoj koji će u petak ujutro krenuti iz Hrvatske put Turske i tako organizirano proći sve granice koje mogu biti problem za pojedinačne transporte. U petak ćemo otvoriti taj lanac pomoći a prateći situaciju na terenu ćemo dalje odlučivati na koji način i kojom vrstom pomoći ćemo ići prema Turskoj i Siriji", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo