sve popularniji / Hrvati su lani u prvih sat vremena razgrabili sredstva za kupnju električnih vozila. Zašto ove godine nema javnog poziva?

Image
Foto: Matko Begovic/PIXSELL

Sufinanciranje električnih vozila traje od 2014. godine, a u posljednjih je nekoliko godina došlo do porasta električnih i hibridnih vozila što su pokazali podaci Centra za vozila Hrvatske. Tako je broj električnih i plug-in hibridnih vozila u 2020. bio veći od 1.300, a u 2022. prešao 30 tisuća automobila

25.6.2023.
16:41
Matko Begovic/PIXSELL
VOYO logo

Električna i hibridna vozila sve su popularnija na hrvatskim cestama. Bliži se kraj lipnja, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nije objavio novi poziv, no konačno se oglasio o ovogodišnjim subvencijama, javlja N1.

"Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u ovoj godini planira nastaviti sa sufinanciranjem energetski učinkovitih vozila", odgovorili su, ali još uvijek nema detalja o prijavama te iznosima subvencija u eurima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije objave novog poziva, u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar, provodimo detaljnu analizu s ciljem prilagodbe dosadašnjeg načina sufinanciranja, uzimajući u obzir europsku praksu, iskustva provedbe programa u Hrvatskoj, prijedloge zainteresiranih dionika, ali i nacionalne ciljeve u transformaciji prometnog sustava", dodali su iz Fonda.

Image
ZELENA VOŽNJA DOLAZI /

Od parkinga do jeftinijeg 'goriva'. Direkt je istražio koje su prednosti vožnje auta na baterije

Image
ZELENA VOŽNJA DOLAZI /

Od parkinga do jeftinijeg 'goriva'. Direkt je istražio koje su prednosti vožnje auta na baterije

"Provedena analiza rezultirat će parametrima za nastavak programa, uključujući način provedbe, modele, korisnike, kao i iznose financiranja", istaknuli su i dodali da se njezino predstavljanje očekuje ove jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, sufinanciranje električnih vozila traje od 2014. godine, a u posljednjih je nekoliko godina došlo do porasta električnih i hibridnih vozila što su pokazali podaci Centra za vozila Hrvatske. Tako je broj električnih i plug-in hibridnih vozila u 2020. bio veći od 1.300, a u 2022. prešao 30 tisuća automobila.

Kada je riječ o tome kako doći do subvencije, njezin maksimalni iznos ovisi o kategoriji. U 2022. bilo je moguće dobiti do 40 posto sredstava po pojedinom vozilu. Kada kupac odabere željeni model, prodavatelj ga prijavi za subvenciju te mu se rezervira dostupan iznos poticaja. Ipak, kupac je u roku morao uplatiti obvezni minimalni predujam za vozilo da bi uopće ostvario pravo na subvenciju. Prvih su se godina sredstva dodjeljivala najbržima, a prošle je godine to zamijenjeno ovom procedurom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u prvih 50 minuta od objave poziva, lani je već popunjeno 90 posto sredstava.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Od parkinga do jeftinijeg 'goriva'. Direkt je istražio koje su prednosti vožnje auta na baterije'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike