HRVATI, POZDRAVITE SE S PLASTIKOM! / Iduće godine stiže zakon koji će zabraniti prodaju štapića za uši, slamki, plastičnih tanjura...

Image
Foto: Profimedia

Među jednokratnim plastičnim proizvodima, koje uskoro nećemo gledati na policama trgovina, su štapići za uši, slamke, plastični pribor za jelo, plastični tanjuri,

23.9.2019.
7:49
Profimedia
VOYO logo

Borba protiv plastike ne staje na globalnoj razini pa tako je i Hrvatska prepoznala koliki je plastika problem i da su potrebne korjenite promjene kako bi se stalo na kraj tom problemu. Zbog svega navedenog Ministarstvo zaštite okoliša donosi novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom. Zakon će se donijeti u drugom kvartalu 2020. godine, a 24sata ekskluzivno doznaje da će se njime onemogućiti stavljanje jednokratnih plastičnih proizvoda na tržište.

Među jednokratnim plastičnim proizvodima, koje uskoro nećemo gledati na policama trgovina, su štapići za uši, slamke, plastični pribor za jelo, plastični tanjuri, štapići za miješanje napitaka, spremnici za hranu, držači za balone, čaše od stiropora te proizvodi od oksorazgradive plastike koja se kasnije raspada u mikroplastiku. Ovaj popis moguće je i proširiti, a to ovisi o rezultatima mjera za smanjenje potrošnje, poput primjerice vrećica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EU ZABRANJUJE 10 PLASTIČNIH PROIZVODA: /

Hrvati mogu reći zbogom plastičnim vrećicama, štapićima za uši, slamkama...

Image
EU ZABRANJUJE 10 PLASTIČNIH PROIZVODA: /

Hrvati mogu reći zbogom plastičnim vrećicama, štapićima za uši, slamkama...

Naplata vrećica i edukacija građana

Primjena mjera smanjenja potrošnje laganih i vrlo laganih vrećica počela je 1. siječnja 2019. godine pa su proizvođači i prodavatelji obvezni dostaviti podatke Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o količini stavljenih vrećica na tržište, piše 24sata. Svibanj 2020. pokazat će i prve rezultate provedbe ovih mjera koje uključuju obveznu naplatu laganih vrećica i edukaciju građana. Europska unija je dala zabranu za te proizvode, a rok kreće 3. srpnja 2021.

Image

Podaci Hrvatske gospodarske komore (HGK), koja je protiv ovakve zabrane, pokazuju da je u industriji plastike i gume prošle godine u 700 tvrtki radilo 8200 radnika. Od 1990. do 2018. godine proizvodnja se povećala za 50 posto. Plastiku u vrijednosti od 437 milijuna kuna Hrvatska je izvezla prije dvije godine. Osim toga, HKG je objavio podatke koji pokazuju da je analiza europskog udruženja PlasticsEurope pokazala da bi, u slučaju da se ukine plastična ambalaža za hranu, težina pakiranja iznosila četiri puta više, 50 posto bi iznosila potrošnja energije te bi bilo 60 posto više otpada i dvostruko više emisije stakleničkih plinova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država želi educirati građane da češće koriste platnene vrećice pri odlasku u trgovinu, a broj proizvedenih i prodanih vrećica mora se prijaviti. Zabranit će se plastične čaše i za hladne i za tople napitke, a njih ljudi koriste i kod kuće i na poslu. Što se tiče štapića za uši, navike ćemo morati promijeniti jer već su u ponudi štapići s kartonskom drškom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike