Hrvati posjeduju 362 letjelice

8.4.2011.
11:46
VOYO logo

U Hrvatskoj su registrirane 362 letjelice – od balona i zmajeva do komercijalnih i poslovnih zrakoplova, mlaznih, turbopropeleraca i klipnih aviona. Stotinu i petnaest letjelica u vlasništvu je privatnih osoba.

Jedan od danas najskupljih, ali i najnovijih aviona u Hrvatskoj je Beechcraft King Air 200, koji je velikogorički poduzetnik Boris Kordić, odnosno njegova tvrtka Colombo Air platila vrtoglavih 4,5 milijuna dolara. Radi se o zrakoplovu za koji zaljubljenici u letjelice kažu da je on među avionima ono što je Rolls-Royce među automobilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naftni tajkun Enver Moralić leti u svojem avionu Beechcraft vrijednom oko milijun i pol američkih dolara. Rajko Rauš vlasnik je tvrtke Diamond Air iz Varaždina, koja posjeduje tri aviona 'diamond star' najnovije generacije, vrijedne ukupno 300 tisuća eura.

Helikoptere više preferiraju bogataši poput 'kralja salame' Đure Gavrilovića ili najbogatijeg trgovca Ivice Todorića, koji leti u Bellu 427 od 2 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbi imaju bogatiju privatnu flotu

U Srbiji postoji trideset i pet privatnih zrakoplova i šest helikoptera. Jedan od prvih vlasnika privatnog aviona postao je Željko Mitrović, vlasnik medijskog imperija Pink, koji je 2004. godine postao vlasnik jedne od prvih aviokompanija u Srbiji Air Pink.

Flotu Air Pinka čine Cessna Citation II C550, Cessna Citation II C551 i Beechcraft Duke A60. Najbogatiji Srbin, navodno težak 3 milijarde eura, Filip Zepter posjeduje luksuzni i živo obojeni Challenger 605 vrijedan 17,7 milijuna eura. To je najskuplji privatni zrakoplov na području bivše Jugoslavije. Takav primjerice ima i hrvatska Vlada, a kupljen je za potrebe prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanko Subotić Cane također je vlasnik nekoliko skupocjenih aviona, ukupne vrijednosti 70 milijuna eura.

U susjednoj BiH imućnijima su draži helikopteri. Obitelj Sarajlić nedavno je iz Francuske uvezla Eurocopter EC120B proizveden 2001. godine. Cijena letjelice je milijun i 300 tisuća eura. Iznad BiH bi uskoro trebao poletjeti i najnoviji model Eurocoptera, koji su izravno iz francuske tvornice naručili poznati poduzetnici braća Stanići iz Kreševa, vlasnici tvrtke Stanić group, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201101050468006 arti-201101270024006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo