OMILJENO BLAGDANSKO JELO / Hrvati paze na svaku kunu zbog suludih poskupljenja, ali kada je u pitanju ova vrsta mesa cijena se ne gleda

Iako su značajna poskupljenja utjecala na to da građani paze na svaku kunu, kad je purica u pitanu - cijena se ne gleda

26.11.2022.
11:09
VOYO logo

Točno mjesec dana ostalo je do Božića, a već je sada teško doći do purice. Prodavači kažu, za cijenu više nitko ni ne pita.

Domaćom proizvodnjom pokrit će se čak 85 posto hrvatskih potreba, dok je purica iz uvoza sve manje. Jedno od najomiljenijih blagdanskih jela puno je skuplje nego lani, što je i očekivano, a najtraženiji od svega je zagorski puran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistika kaže da Hrvati godišnje pojedu tri i pol kilograma puretine, a to je otprilike upravo jedna purica.

Image
TAKO JEDNOSTAVNO! /

Kuhar podijelio recept za najukusniji pečeni krumpir: Ključan je jedan 'blagdanski' sastojak

Image
TAKO JEDNOSTAVNO! /

Kuhar podijelio recept za najukusniji pečeni krumpir: Ključan je jedan 'blagdanski' sastojak

"Kod nas su purice 90 kuna, purani su 80 kuna - kila očišćenih. Prošle godine je bilo 60 kuna purani, 70 kuna purice", kazala je vlasnica OPG-a Božena Ruk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, u prosincu Hrvati pojedu više od 130 000 purana. Uvoz je tek 15 posto, a ove bi godine trebao biti i manji jer je Francuskog, Njemačkog i Mađarskog mesa manje zbog ptičje gripe, a uz to još je i skuplje.

"Naši purani su također svi rezervirani, još nešto malo imamo, ali to čuvamo, razmišljali smo o onim vjernim kupcima koji nam se uvijek vraćaju tako da ih i ove godine želimo zadovoljiti, namiriti, a neki novi kupci će nažalost ili ostati bez purice ili će je probati pronaći negdje drugdje", kazao je vlasnik OPG-a Boris Vrhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da nije porasla cijena stočne hrane i struje koja je potrebna za grijanje, proizvodnja - ali i prodaja mogle bi biti znatno veće.

"Ove godine je potražnja veća. Mi smo imali prošle godine oko 200 komada. I sve smo prodali. Ove godine, pa da imam još 150 komada još bi prodali", dodala je Božena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su značajna poskupljenja utjecala na to da građani paze na svaku kunu, kad je purica u pitanu - cijena se ne gleda.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo