HRVATSKI 'NARCOS': / Kriminalist potvrdio - postoji balkanski kartel. I da, povezani su s Južnom Amerikom

Image

Kriminalci su vrlo profesionalni, ali i domišljati kad je u pitanju krijumčarenje i skrivanje droge

27.6.2019.
7:34
VOYO logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je uzdrmao javnost alarmantnim podacima koji pokazuju da se sve više Hrvata drogira, a među njima je puno starije populacije. Najmlađa osoba ovisna o drogi u Hrvatskoj ima tek 14 godina. Sve je to objavljeno povodom međunarodnog dana borbe protiv zloporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

Zbog svega navedenog, policija je pojačala svoje aktivnosti i odlučila stati na kraj dilerima. O krijumčarima droge, dilerima i kartelima razgovarala je ekipa Dnevnika Nove TV sa zamjenikom voditelja službe kriminaliteta droga MUP-a, Tomislavom Štambukom. Kazao je da su spomenuti kriminalci visoko profesionalni, ali i domišljati kada je u pitanju krijumčarenje i skrivanje droge. Tako su se nagledali droge u pulpi ananasa, bananama, kokaina impregriranog u odjeću, skrivenih pretincima u vozilima itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Puno nam je veći problem njihova profesionalnost. Prošle smo godine imali zapljenu 100 kilograma kokaina u riječkoj luci kada je droga bila skrivena u metalnim dijelovima koji su se naizgled činili kompaktnim. Međutim, radilo se o šupljinama obloženim azbestom koji je sprječavao otkrivanje droge putem rendgena. Tu se pokazuje visoki stupanj profesionalnosti zločinačkog udruženja koji je skrivao taj kokain", rekao je Štambuk.

Balkanski kartel

Na pitanje novinara o tome postoje li u Hrvatskoj karteli, kriminalist kaže da kartel postoji. No, riječ je o balkanskom kartelu koji je sastavljen od državljana Hrvatske, Crne Gore, BiH te Slovenije. Kako kaže, ta zločinačka udruženja su toliko evoluirala da u sebi imaju sva važna obilježja kartela. Kaže da su mrežno raspoređeni po svim većim gradovima i lukama Europe i Južne Amerike. Tvrdi da surađuju sa svima s kojima imaju koristi. Imaju suradnju s s južnoameričkim kartelima u Kolumbiji, Peruuu, Boliviji i Brazilu, gdje imaju pristup samom izvoru kokaina, što im daje moć. Oni dobivaju kokain visoke čistoće i po povoljnijoj cijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Najbolje govori način na koji se skriva droga, kao što je bilo kriminalističko istraživanje Nana, kada je kokain bio skriven u metalnim dijelovima. Bez kriminalističkog istraživanja, dugotrajnog, međunarodnog, koje je mukotrpno, nema šanse da se otkrije takav način skrivanja droge i da se prikupe dokazi protiv pripadnika zločinačkog udruženja koje ima obilježje kartela", govori kriminalist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo