NEMA NIKAKVOG INTERESA / Hrvati digli ruke od nekad omiljene destinacije: nakon otmice Salopeka više nitko ne želi putovati u Egipat

Potražnja je opala još od 2010. od arapske revolucije, a jedini su aranžmani za Hurgadu, ljetovalište gdje nema izlazaka izvan određenog područja

13.8.2015.
18:37
VOYO logo

Iako krstarenje Nilom i dalje stoji u katalozima turističkih agencija, ponude više nema. Nekada omiljene destinacije - Kairo, piramide, Dolina kraljeva - za Hrvate više nisu izbor. 

Misli tako većina Hrvata. Čak i oni koji su planirali put u Egipat nakon tragedije Tomislava Salopeka su odustali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od same otmice interes ljudi je opao. Štoviše, nema nikakvog interesa, a aranžmani i putovanja su zaustavljeni. Što se onih koji su već uplatili tiče, veći dio njih je ili odgodio ili otkazao putovanje", kaže nam predsjednik Udruženja hrvatskih turističkih agencija Boris Žgomba.

Prošle godine Egipat je posjetilo više od 2.000 Hrvata. Potražnja je opala još od 2010. od arapske revolucije, a jedini su aranžmani za Hurgadu, ljetovalište gdje nema izlazaka izvan određenog područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva vanjskih poslova preporučuju izbjegavati sva putovanja u Egipat koja nisu nužna. Posebno se ne preporučuje putovanje cestama na Sinaju, odlasci na Sjeverni Sinaj te u područja uz libijsku i sudansku granicu.

Hrvata, uglavnom radnika raznih tvrtki ondje ima oko osamdesetak, s čijim se predstavnicima nedavno susrela i ministrica Pusić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strah se uvukao među radnicima u Egiptu, ali i u Hrvatskoj. Psiholozi poručuju, strah od putovanja u Egipat koji je opravdan, ne smije prerasti u strah od islama. 

"Ako je moguće, taj strah bi trebalo nekako racionalizirati, jer nema smisla da se mi sada bojimo Egipta, da se bojimo Sirije, Iraka, pola svijeta. To nije u redu", poručuje psiholog Ivan Modrušan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oprez je potreban, ali ne i strah koji bi promijenio naš način života, jer kažu stručnjaci,  upravo to je ono što teroristi i žele.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo