HRT-ovci ni na Fejsu ne smiju reći jesu li 'za' ili 'protiv'

Programsko vijeće HRT-a u srijedu je održalo sjednicu na kojoj se, između ostalog, donijela odluka o ponašanju zaposlenika uoči skorog referenduma o braku.

20.11.2013.
19:24
VOYO logo

Naime, komentirajući referendum o definiciji braka, ravnatelj programa Goran Rotim je rekao kako će se HRT držati načela jednake zastupljenosti obiju strana, da se neće emitirati narudžbe za komercijalne poruke, te da su svi zaposlenici HRT-a upozoreni da postoje ova pravila.

"Nitko se od zaposlenika ne smije izražavati za ili protiv. Omogućit ćemo udrugama zastupljenost u našim programima po pitanju referenduma", rekao je Rotim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas.hr je upitao glasnogovornicu HRT-a Doroteu Lazanin Jelenc odnosi li se ova zabrana i na Facebook. "Prema općim pravilima ponašanja u našem etičkom kodeksu to se odnosi i na društvene mreže, koje se isto smatraju javnim glasilom", potvrdila je Lazanin Jelenc, dodavši da je etički kodeks usklađen po uzoru na kodekse članica EBU-a (Europska radiodifuzijska unija).

HRT-ov novinar Zoran Šprajc je na odluku da se nitko se od zaposlenika ne smije izražavati za ili protiv, na svom Twitter računu ostavio ovu poruku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako da ne... evo odmah ću maknut", napisao je Šprajc, vjerojatno aludirajući na svoju fotografiju na Facebooku na kojoj piše PROTIV.

Inače, na sjednici je također bilo riječi i o emisiji TV Kalendar, a član Vijeća Jozo Barišić tražio je pismeni odgovor je li točno da se neki dijelovi emisije TV kalendar daju na provjere izvan kuće. Vodstvo HRT-a je odbacilo i optužbe da je serijal Zločini komunizma "završio u bunkeru" i da je riječ o cenzuri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srijedom u 20 sati je vrijeme za dokumentarce. Odredila sam kada što ide. 'Zločini komunizma' emitirat će se krajem siječnja 2014. godine", odgovorila je glavna urednica HRT-a 1 Gordana Mrđen, dok je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman rekao da "nema govora o cenzuri".

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo