HRT OBILJEŽIO OBLJETNICU SMRTI LEGENDARNOG SNIMATELJA: / Pogledajte kadrove po kojima ga pamti cijela Hrvatska

Image
Foto: Screanshoot

Na brdu Čukuru iznad Hrvatske Kostajnice, pokraj spomen-obilježja "Slomljeni pejzaž", danas je obilježena 26. obljetnica pogibije HRT-ova snimatelja Gordana Lederera, koji je 10. kolovoza 1991.

10.8.2017.
14:01
Screanshoot
VOYO logo

Počast poginulom Ledereru danas su na mjestu njegove pogibije brdu Čukor kod Hrvatske Kostajnice došli odati državni i sisačko-moslavački dužnosnici te njegove kolege i obitelj. Lederera se tom prigodom pred okupljenima na spomen-obilježju "Slomljeni pejzaž" prisjetio i ministar branitelja Tomo Medved ističući snimateljevu hrabrost i činjenicu da je na dojmljiv način prnosio istinu o Domovinskom ratu.

"Gordan je boraveći s nama snimao neprijateljske napade, branitelje i sav užas u ratom zahvaćenoj Banovini. Vjerujem da u Hrvatskoj nema čovjeka kojemu njegovo djelo Banijska ratna praskozorja nisu izmamila suzu, ali i pokazala istinu o ratnim strahotama i tko ih je počinio. Svojom kamerom uhvatio je naše emocije, naše razgovore šutnjom i naše strepnje, posvjedočio je istinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenio je ljepotu hrvatskog zajedništva, idealizma i predanja najboljih hrvatskih mladića ideji slobode. Svijetu je prenio istinu o agresiji jugoarmije i velikosrba na Hrvatsku i na tome ćemo mu biti uvijek zahvalni. Njegovo oružje bila je njegova kamera. Bio je dio nas i uvijek s nama. Predano i hrabro radio je svoj posao.

Uz sva naša nastojanja, neprijatelj nam nije dozvolio da ga odvedemo u bolnicu i spasimo mu život. Ostali smo bez istinskog prijatelja. Njegova jedinstvena djela neka nas uvijek podsjećaju na hrabrog čovjeka koji je uz profesionalizam imao i toliko ljubavi za slobodu svoje domovine. Dragi Gordane, hvala ti za sve što si učinio za samostalnu i neovisnu državu Hrvatsku", kazao je ministar, a prenio HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Edina Zuko

Ministar Tomo Medved

"Prije 26 godina ugasio se život našeg Gordana Lederera. On nam je donosio dragocjenu istinu i ostavio vrijedna svjedočanstva, rekao je ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić u svom govoru. Istaknuo je kako nam njegova Banijska ratna praskozorja ostaju kao najdojmljivija sjećanja iz Domovinskog rata. Uspomena na Gordana živi vječno u nama", rekao je Bačić.

VIDEO: Poznata snimka Gordana Lederera 'Banijska ratna praskozorja'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a Marinko Ćavar je podsjetio kako su se izvjestitelji istinom koju su nosili u svijet, borili za svoju domovinu. "Ponosni smo na svoju djelatnost i svoj doprinos. Obvezni smo ne zaboraviti svoje kolege koji su dali svoj život za domovinu", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Edina Zuko

Na Ledererovo spomen-obilježje svijeću je zapalla i njegova kćer Petra.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan rekao je kako je Gordan Lederer dao ono najvrednije što čovjek može dati. Njegov rad bio je od krucijalne važnosti, prenosio je svijetu istinu o Domovinskom ratu. Zahvalio je svima koji su branili i obranili Hrvatsku te istaknuo kako njihove zasluge nikada ne smijemo zaboraviti.

Image
Foto: PIXSELL, Edina Zuko

"Puno je riječi rečeno o jednoj od najvećih osoba ne samo Domovinskog rata, već i Republike Hrvatske. Pucanj u pravdu, pucanj u istinu. Gordan Lederer ostaje kao učitelj istine, kao osoba koja je svojim bićem, svojim životom, radom, posvjedočila što je prava isitina. U to vrijeme se borio jednako kao hrvatski branitelj. Rat se dobiva istinom, a ona u sebi sadržava i pravdu i ljubav. Gordan Lederer je uz oružje istine - kameru - u svojim rukama imao i ljubav... ljubav prema svim Hrvatima, prema svojoj domovini, ljubav prema onima koji su tada sasusli svu mržnju na ove naše prostore. Svaki put kad dođemo na ovo mjesto, sjetimo se pravog borca za istinu i Božjeg heroja", riječi su fra Silvija Šćepanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo