HRAST PODIVLJAO ZBOG FRLJIĆEVE PREDSTAVE, POGLEDAJTE VIDEO: / 'To su orgije, klanja, žena iz spolnog organa vadi zastavu...'

Image
Foto: Screenshot

Hrast Splitsko-dalmatinske županije 24. travnja u 17 sati planira organizirati mini prosvjed ispred splitskog HNK-a.

21.4.2017.
10:31
Screenshot
VOYO logo

U Hrastu upozoravaju kako se radi o predstavi prepunoj eksplicitnih prizora golotinje i nasilja koji vrijeđaju vjerske i moralne osjećaje kršćana, muslimana i ostalih građana RH. U poduljem obraćanju javnosti Hrast spominje blasfemiju, Isusa Krista, Domovinski rat i još štošta kao argumente za skidanje predstave s dnevnog reda. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U sklopu 27. Marulićevih dana (21.-28. travnja 2017.) koji se održavaju u HNK Split, predviđeno je dana 24. travnja održavanje predstave „Naše nasilje i Vaše nasilje“, autora Olivera Frljića, nastale u Međunarodnoj koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

'Predstava prepuna eksplicitnih prizora'

Riječ je o predstavi u trajanju od 75 minuta koja je prepuna eksplicitnih prizora golotinje (naga tijela glumaca, pokazivanja spolnih organa) i okrutnog nasilja (klanja, pucanja, ubijanja i deranja) u kojoj se permanetno vrijeđaju na najgrublji način vjerski i moralni osjećaji kršćana, muslimana i ostalih građana Republike Hrvatske. Tu se vrijeđaju na najgrublji način i vjerski osjećaji hrvatskih branitelja ovoga grada, a čiji sam i ja pripadnik, a kojima je krunica a Isusom Kristom oko vrata bila sastavni dio opreme i zaštita od smrtne pogibelji u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavu otvaraju glumci koji se predstavljaju poimenično kao djeca useljenika s Bliskog istoka i srednje Azije u Europu, integrirani u ovdašnje društvo. Oni se potom skidaju posve goli, a na njihovim tijelima su natpisi na arapskom pismu, te plešu i miluju se međusobno uz glazbenu pratnju božićne pjesme "Stile Nacht" na njemačkom jeziku.

'Blasfemične radnje'

Nadalje, slijede blasfemične radnje poput „prizora gole žene s hidžabom na glavi koja u jednom trenutku iz svojeg spolnog organa vadi nacionalnu zastavu, a potom glumac koji predstavlja Isusa Krista – silazi s križa (napravljenog od plastičnog posuđa) i siluje tu muslimanku, a nakon toga briše svoj spolni organ njezinom maramom“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitamo se je li HNK u Splitu nečija privatna scena na kojoj se može orgijati, vrijeđati, vikati, psovati i pljuvati po svima onima kojima je naš gospodin Isus Krist u srcu, a kojih u ovom gradu nije malo i time na najgrublji način vrijeđati njihova humana, nacionalna i vjerska obilježja.

Ne treba naglašavati da opstojnost hrvatskog naroda počiva na vjeri u Boga, a da nije bilo nje sigurno ne bi opstali na ovim prostorima u proteklih tisuću godina s obzirom na mnogo brojnije i naoružanije neprijatelje koji su nas napadali i pokušali uništiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siguran sam da i sam termin koji je odabran između Uskrsa i blagdana zaštitnika grada sv. Dujma, kojeg su ubili ondašnji pogani, nije slučajan.

Zahtijevaju ostavke

Stoga tražimo da se ovo mržnjom obojeno kvaziumjetničko djelo skine s repertoara HNK Split te tražimo neopozivu ostavku selektora Marulićevih dana Igora Ružića. Smatramo da zbog ove nacionalne sramote i ministrica kulture i svi indendanti nacionalnih kazališta u kojima se ova grozota prikazuje trebaju podnjeti ostavke. Napominjemo da su kaznene prijave protiv ove predstave podnesene u jesen 2016. u Poljskoj i u Bosni i Hercegovini od strane uzoritog kardinala Vinka Puljića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripremaju prosvjed

I Splitsko-dalmatinska podružnica splitskog Hrasta će podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih osoba za ovu nacionalnu sramotu i pozvat će svoje koalicijske partnere OBITELJSKU STRANKU I ZELENU LISTU KAO I HSP ANTE STARČEVIĆ I RADIKALNU STRANKU DA NAM SE PRIDRUŽE U PROSVJEDU ISPRED HNK DANA 24. travnja KAKO BISMO SPRIJEČILI ODRŽAVANJE PREDSTAVE.

Dodatno nas žalosti što su mediji zemalja gdje je predstava izvedena (Poljska , Njemačka i Austrija) doveli u kontekst srama osim autora predstave i samu Hrvatsku, čime je ugledu naše domovine nanesena neprocjenjiva šteta, a ova sablazan je dobila široke međunarodne implikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Split u svemu prvi, iako ovo nije naš slogan za izbore, treba biti i prvi u Republici Hrvatskoj koji će reći u našem kršćanskom gradu nećete vrijeđati našega gospodina Isusa Krista", stoji u priopćenju koje potpisuje Mihael Darko Burazin.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo