PROSVJEDNI SKUP / Hrast napao Frljićevu predstavu: 'Oni orgijaju vrijeđaju, viču, psuju...'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Hrast u svom priopćenju najavljuje prosvjed na dan kada bi trebala biti izvedena Frljićeva predstava

21.4.2017.
11:16
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Hrast Splitsko-Dalmatinske županije u ponedjeljak organizira mirni prosvjedni skup zbog održavanja predstave "Naše nasilje i Vaše nasilje", autora Olivera Frljića koja se treba održat u sklopu 27. Marulićevih dana.

"Pozivamo sve građane Splita kojima je ova predstava uvredljiva i koja najdublje vrijeđa njihove vjerske osjećaje da nam se pridruže", stoji u pozivu koji u ime Hrasta potpisuje Mihael Darko Burazin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je Hrastovo prioćenje: 

"U sklopu 27. Marulićevih dana (21-28.04.2017) koji se održavaju u HNK-SPLIT, predviđeno je dana 24.04.održavanje predstave Naše nasilje i Vaše nasilje, autora Olivera Frljića, nastale u Međunarodnoj koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o predstavi u trajanju od 75 minuta koja je prepuna eksplicitnih prizora golotinje (naga tijela glumaca, pokazivanja spolnih organa) i okrutnog nasilja (klanja, pucanja, ubijanja i deranja) u kojoj se permanetno vrijeđaju na najgrublji način vjerski i moralni osjećaji kršćana, muslimana i ostalih građana Republike Hrvatske.

Tu se vrijeđaju na najgrublji način i vjerski osjećaji hrvatskih branitelja ovoga grada, a čiji sam i ja pripadnik a kojima je krunica sa Isusom Kristom oko vrata bila sastavni dio opreme i zaštita od smrtne pogibelji u Domovinskom ratu.

Predstavu otvaraju glumci koji se predstavljaju poimenično kao djeca useljenika iz Bliskog istoka i srednje Azije u Europu, integrirani u ovdašnje društvo. Oni se potom skidaju posve goli, a na njihovim tijelima su im natpisi na arapskom pismu, te plešu i miluju se međusobno uz glazbenu pratnju božićne pjesme „Stile Nacht „na njemačkom izvornom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje slijede blasfemične radnje poput „prizora gole žene s hidžabom na glavi koja u jednom trenutku iz svojeg spolnog organa vadi nacionalnu zastavu , a potom glumac koji predstavlja Isusa Krista – silazi sa križa (napravljenog od plastičnog posuđa) i siluje tu muslimanku , a nakon toga briše svoj spolni organ njezinom maramom“.

Pitamo se je li HNK u Splitu nečija privatna scena na kojoj se može orgijati , vrijeđati , vikati , psovati , i pljuvati po svima onima kojima naš gospodin Isus Krist u srcu a kojih u ovom gradu nije malo i time na najgrublji način vrijeđati njihova humana, nacionalna i vjerska obilježja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno ne bi opstali na ovim prostorima u proteklih tisuću godina s obzirom na puno brojnije i naoružanije neprijatelje koji su nas napadali i pokušali uništiti. Siguran sam da i sami termin koji je odabran između Uskrsa i Blagdana zaštitnika grada Sv.Dujma kojeg su ubili ondašnji pogani nije slučajan.

Stoga tražimo da se ovo mržnjom obojeno kvazi umjetničko djelo skine sa repertoara Hnk Split te tražimo neopozivu ostavku selektora Marulićevih dana Igora Ružića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatramo da se zbog ove nacionalne sramote i ministrica kulture i svi indendanti nacionalnih kazališta u kojima se ova grozota prikazuje trebaju podnijeti ostavke.

Napominjemo da su kaznene prijave protiv ove predstave podnesene u jesen 2016 u Poljskoj i u Bosni i Hercegovini od strane uzoritog kardinala Vinka Puljića".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo