Novi prijedlog bi vam uštedio mnogo novca

2.6.2014.
10:45
VOYO logo

Iako bi se na taj način smanjile količine bačene, a još uvijek zdravstveno ispravne hrane, s uklanjanjem oznake ''najbolje upotrijebiti do'', napominju, ne treba srljati.

Kao prihvatljivije rješenje predlažu prodaju te hrane po sniženim cijenama nakon što minimalni rok trajanja istekne, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godišnje u smeću završi 100 milijuna tona hrane

Svake godine u EU se baci od 90 do 100 milijuna tona jestive hrane, pri čemu 30 posto tih količina zbog isteka datuma na oznaci ''najbolje upotrijebiti do'' (engl. ''best before''), odnosno zbog nedovoljne informiranosti kupaca o (velikoj) razlici između oznake ''upotrijebiti do'' (engl. ''use by'') i ''najbolje upotrijebiti do''.

Te oznake potrošači najčešće smatraju jednakima, no u prvom je, ''use by'' slučaju riječ o maksimalnom roku trajanja do kojeg namirnica mora biti konzumirana, a u slučaju ''best before'' o minimalnom roku trajanja, nakon kojeg je namirnica i dalje zdravstveno ispravna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihvatljivo rješenje

Kao mjeru kojom bi se smanjila količina bačene zdravstveno ispravne hrane, iz Uprave kvalitete hrane i fitosanitarne politike pri Ministarstvu poljoprivrede predlažu poticanje subjekata u poslovanju s hranom da hranu, koja bi se nalazila na policama i nakon isteka datuma minimalne trajnosti, nude po sniženim cijenama, ali uz osiguranje da je sigurna za konzumaciju.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Ministarstvo-Hrani-kojoj-je-istekao-minimalni-rok-upotrebe-treba-sniziti-cijenu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo