HRABROST DUBROVAČKOG KAPETANA OKRUNJENA VRIJEDNOM NAGRADOM: / Spasio je 34 indijska ribara iz podivljalog oceana

Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Dobitnici tradicionalne nagrade za hrabrost i spašavanje na moru Plava vrpca Vjesnika ove su godine dubrovački kapetan Pavo Butijer i posada broda Privlaka

4.12.2020.
17:32
Ivo Čagalj/PIXSELL
VOYO logo

Sindikat pomoraca Hrvatske izvijestio je kako je za njihovu tradicionalnu nagradu Plavu vrpcu Vjesnika ove godine nominirano sedam pothvata, od kojih su tri u pojedinačnoj, a četiri u momčadskoj konkurenciji. No, tradicionalne svečane dodjele priznanja, koja se redovito organizira uoči 6. prosinca, odnosno Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, ove godine zbog epidemiološke situacije neće biti.

Spašavanje u Indijskom oceanu

Dobitnik ovogodišnje Plave vrpce Vjesnika za pojedinačni poduhvat je dubrovački kapetan Pavo Butijer. On je u prosincu 2019. zapovijedajući tankerom Towada japanskog brodara NYK, vodio spašavanje 34 indijska ribara s triju drvenih ribarica kojima je tijekom noći na Indijskom oceanu prijetilo potonuće po jakoj kiši, petmetarskim valovima i vjetru jačine 37 čvorova. U spašavanju su sudjelovala još trojica Hrvata, prvi časnik palube Ivan Vidović, upravitelj stroja Ivica Tomić, obojica iz Splita te prvi časnik stroja Dino Žampera s Dugog otoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U momčadskoj konkurenciji nagradu je dobila posada broda za rasuti teret Privlaka, jer je spasila mladog filipinskog ribara kojemu je potonula barka u području piratskih napada. Privlaka je u svibnju plovila iz Vijetnama prema filipinskoj luci General Santosu. Posada mu je bacila kolut za spašavanje i pomogla mu popeti se na palubu.

Tradicionalna nagrada za hrabrost

Nagradu plava vrpca Vjesnika, odnosno priznanje za hrabrost i spašavanje ljudi na moru, utemeljio je 1966. hrvatski književnik i tadašnji urednik Pomorske redakcije u Vjesniku, Ratko Zvrko. Članovi Odbora Plave vrpce Vjesnika su Edo Šarunić, Gordan Papeš, Dragomir Mucić, Željko Vuković, Toni Bielić, Alen Jugović, Branka Malnar, Marijan Brubnjak, Mario Zorović, Kristijan Pavić i Damir Herceg, javlja tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo