Hrabri otac sinu donirao jetru i spasio ga!

6.10.2010.
22:36
VOYO logo

"Neka samo moj sinčić bude dobro. Dao bih jetra opet ako treba, ne samo mojem sinu nego i bilo kojem drugom bolesnom djetetu", kaže 41- godišnji Muharem Jaskić iz Plaškog dok se sprema na odlazak kući iz Kliničkog bolničkog centra Rebro.

Muharem je spasio je život 13-mjesečnom sinu Šabanu tako što mu je donirao dio jetre. Mališan zbog bolesti ima samo 8 kg, pa je tako postao najmanje dijete s jetrom transplantiranom u Hrvatskoj. Prije operacije ostalo mu je još samo mjesec dana života. No život mu je spasio otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je rez moje sreće", govori Muharem pokazujući ožiljak. Šaban je imao manjak jetrenog enzima zbog kojeg bi mu jetra zatajila. Jedino rješenje bila je transplantacija. Nakon operacije, pišu 24 sata, trebao bi se potpuno oporaviti i normalno živjeti. Kući će iz bolnice za otprilike tri tjedna.

Njegov otac vjeruje kako čovjek koji je siguran u sebe može sve. Zato mu i nije problem za 25- godišnju suprugu Ankicu, te sinove Šabana i Sebastijana (4) odlaziti nadničariti, čistiti tuđe štale ili skupljati boce i staro željezo. Država mu je dala samo vojnu mirovinu, od koje mu nakon plaćanja alimentacije za treće dijete ostane 1700 kn. Sva vrata na koja je pokucao ostala su zatvorena, uključujući i ona Centra za socijalnu skrb. Unatoč teškoj egzistenciji, “obijao” je liječničke pragove dok konačno nije došao do ekipe s KBC-a Rebro. Transplantacijski tim pod vodstvom dječjeg kirurga prof.dr. Stipe Batinice presadio je Šabanu drugi i treći segment očevih jetara. Njih je izvadio i pripremio tim prof.dr. Mate Škegre, pročelnika Zavoda za hepatobilijarnu kirurgiju i transplantaciju abdominalnih organa, pišu 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo