SELE SE IZ ZAGREBA / Hotel 'Porin' mora na obnovu: RTL Danas doznaje koje se lokacije spominju kao novo utočište migranata

Najprikladnije su one najbliže izvoru odakle, najčešće ilegalno, pristižu izbjeglice

13.9.2017.
19:04
VOYO logo

Pred toliko željenom novom i snažnijom Europom veliki je test - do sada su zakrpane trzavice koje je na granicama ostavila migrantska kriza - iako se o njoj ne progovara na granici sa Srbijom dobro organizirani ilegalni prelasci. A azilanti više neće svoju zaštitu tražiti u Zagrebu, već u Slavoniji.

Zagrebački hotel "Porin" utočište je za pet stotina azilanata. No, neće dugo to biti. Iz zagrebačkog MUP-a, nagovještavaju, naći će se prikladnija lokacija a "Porin" će u obnovu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi naravno promišljamo o migracijama kao dugoročnom fenomenu. Što se tiče hotela "Porin" on je u dobroj mjeri ispunio svoju svrhu, međutim potrebne su i određene adaptacije s obzirom da je veliki broj migranata i osoba koje traže međunarodnu zaštitu tamo bio smješten", rekao je ministar Davor Božinović.

Od nekoliko novih lokacija koje se razmatraju, doznajemo, policija smatra, najprikladnije su one najbliže izvoru odakle, najčešće ilegalno, pristižu izbjeglice, iz s Srbije – u Slavoniju, a uvjet je i da veća naseljena mjesta nisu u neposrednoj blizini. Najčešće se spominje: Spačva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je Hotel "SPAČVA", izgrađen je 2003 godine, nalazi se tik uz autocestu. Ima 60 soba i 7 apartmana. Nalazi se tik uz autocestu, a najveća je prednost ta što se nalazi nedaleko granice sa Srbijom. Druga je prednost ta što se uz hotel, nalazi i veliki kamp, pa u slučaju većeg priljeva izbjeglica, mngi od nji mogli bi biti smješteni – upravo ovdje.

No problem je što je "SPAČVA", hotel s 3 zvjezdice, u privatnom vlasništvu a cijeli se objekt procjenjuje na oko 2 i pol miljuna. Upravo je država najozbiljniji kupac i to upravo zbog kontrole granice i migracijskih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrebne su i dodatne investicije i naravno da razmatramo opcije koje ćemo predstaviti Vladi i siguran sam biti spremi preuzeti sve one najveće obaveze koje smo preuzeli", ističe Božinović. 

Jer, nije neobično, što se se upravo opcija preseljenja azilanata, i to na samu granicu, pojavila u vrijeme Junkerove najave ulaska Hrvatske u Schengen.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo