prvotna presuda poništena / Horvatinčiću se ponovno sudi za ubojstvo talijanskih supružnika, a sudi mu ista sutkinja

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sudski spor će se ponovno naći u rukama sutkinje Maje Šupe, koja je i donijela prvotnu presudu

3.2.2017.
14:16
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

U ponedjeljak 20. veljače na Općinskom sudu u Šibeniku počinje ponovljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomi Horvatinčiću, koji je optužen za izazivanje pomorske nesreće 16. kolovoza 2011. u akvatoriju Primoštena, pri čemu je na jedrilici poginuo jedan talijanski bračni par, piše Jutarnji.hr. 

Sudski spor tako će se ponovno naći u rukama sutkinje Maje Šupe, koja je i donijela prvotnu presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva rasprava u ovom ponovljenom suđenju protiv optuženog Tomislava Horvatinčića u predmetu K-340/18 zakazana je u 9,30 sati, a predmet je ponovno dodijeljen sutkinji Maji Šupe", rekla je za Jutarnji Melina Gulin Pavlaković, sutkinja i glasnogovornica Općinskog suda u Šibeniku.

Podsjetimo, Vijeće Županijskog suda u Zadru je 16. studenog prošle godine ukinulo prvostupanjsku nepravomoćnu presudu Šibenskog Općinskog suda, te predmet ponovno vratilo na suđenje istom sudu. Sud je prethodno proglasio Horvatinčića krivim za izazivanje nesreće te ga osudio na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci uz rok kušnje od tri godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovakvu presudu šibenske sutkinje Maje Šupe žalbu je podnijela općinska državna odvjetnica Irena Senečić. Ona je u žalbi navela kako je u slučaju Horvatinčić presudom Općinskog suda u Šibeniku Maje Šupe, došlo do bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, a zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i zbog odluke o težini kazne i neizrečenoj sigurnosnoj mjeri zabrane upravljanja plovilima.

Ona  je smatrala da je Horvatinčić kriv za pomorsku nesreću iz neizravne namjere kada je upravljajući svojom motornom jahtom naletio na talijansku jedrilicu, a ne iz nehaja kako to stoji u donesenoj presudi sutkinje Šupe. U žalbi je također navela kako i nehaj prema kaznenom zakonu automatski podliježe bezuvjetnoj zatvorskoj kazni, te kako ni po toj osnovi zagrebačkom poduzetniku nije mogla biti izrečena uvjetna kazna zatvora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku poništenju prvostupanjske presude Vijeće Županijskog suda je donijelo po službenoj dužnosti, a nije razmatralo podnesene žalbe, piše Jutarnji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo