Horde malih vodenjaka napale kuće u Valbandonu

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije u Puli zaprimio je pozive iz Općine Fažana i nekoliko žitelja u naselju Valbandon o masovnoj pojavi životinja nalik gušteru.

18.6.2010.
23:38
VOYO logo

Kako piše Regional Express, mladi vodenjaci su u noći sa utorka na srijedu u vrijeme jake kiše pokušali migrirati iz područja "male vale" koja je donedavno bila poplavljena. Budući da je cijelo područje vale okruženo obiteljskim kućama žitelji tih objekata su imali dojam da ih te životinje opsjedaju jer se na stotine vodenjaka našlo na terasama, zidovima kuća, te su ulazili u prizemne otvorene prostore.

U ovom slučaju mlade jedinke, koje su za vrijeme proljetnog kišnog perioda uspješno prošle svoj razvoj ličinke, krenule su u migraciju prema šumskim staništima gdje najčešće borave ostali dio godine. Kako je vala okružena stambenim objektima, takvu barijeru im je bilo teško prijeći, pa su ostali zarobljeni na različitim betonskim površinama gdje neki ugibaju radi isušivanja, objasnili su iz Zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je najavljeno još nekoliko kišnih dana, stanovnici Valbandona mogu očekivati ponovno masovno pokretanje mladih vodenjaka. Stavnicima tog područja se savjetuje da za vrijeme kiše zatvore sve ulaze u objekte kako im se vodenjaci ne bi uvlačili u kuće, a prema vali mogu napraviti barijere na tlu od nekih hrapavih materijala ili mrežica za koje se vodenjaci ne mogu uhvatiti.

Važno je napomenuti da se radi o organizmima koji nisu štetni, nisu otrovni i ne prenose bolesti, već spadaju u zaštićene vrste te ih se ne smije ubijati. Sa stabilizacijom vremenskih prilika slijedeći tjedan očekuje se i njihovo potpuno povlačenje, piše Regional Express.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo