Holy dala ultimatum SDP-u, u suprotnom napušta stranku

20.3.2013.
17:07
VOYO logo

"Ovo je bilo prvo čitanje, nadam se da će ministarstvo do drugog čitanja korigirati zakon i uskladiti ga s Planom 21. Ukoliko se tako nešto ne dogodi ja ću istupiti iz stranke jer ne želim biti dio problema ukoliko ne mogu biti dio rješenja", izjavila je Holy novinarima, komentirajući svoj govor od dana prije u kojem je žestoko kritizirala prijedlog zakona.

Za ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, koji je njenu jučerašnju izjavu nazvao licemjernom i usmjerenom da se našteti Vladi, kaže kako ima pravo na svoje mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bitno što ja mislim o njemu i što on misli o meni, bitno je da politika bude vjerodostojna i da se drži one platforme na kojoj je i dobila izbore", rekla je Holy.

Osnivanjem Nacionalne parkovne agencije, kaže Holy, u jednu agenciju bi se slijevala financijska sredstva iz svih parkova koja iznose oko 400 milijuna godišnje, a koja su se dosad trošila na financiranje lokalnih sportskih klubova i nabavu džipova. Sadašnji sistem, tvrdi Holy, pogoduje klijentelizmu političkih stranaka i šerifa na lokalnim razinama i služi za financiranje određenih projekata koji nemaju apsolutno nikakve veze sa zaštitom prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpuno provjerljivo, slučaj NP Krka i NP Plitvička jezera gdje su se iz godine u godinu financirali upravo takvi klubovi jer je političkoj eliti koja vlada u tom području od interesa da to financira zato što zadobiva simpatije birača na tom području", rekla je Holy i dodala kako se tako nešto ne smije događati i od interesa je države da ima jedinstveni model upravljanja jer bi se time financirali isključivo projekti zaštite prirode i održivog razvoja područja koji gravitiraju tim parkovima.

Mirela Holy je gostovala u HTV-ovoj emisiji 'Tema dana' povodom najave da će izaći iz SDP-a ako se prijedlog Zakona o zaštiti prirode ne uskladi s Planom 21, objasnivši da 'onda više neće biti smisla' da ostaje u stranci. Objasnila je da je ona bila u SDP-ovom Odboru koji je radio na politikama zaštite okoliša i prirode, te da je najvažnije obećanja iz tog programa odredba o osnivanju Nacionalne parkovne agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je i da je nakon svog jučerašnjeg istupa razgovarala sa ministrom Zmajlovićem, koji je bio ljut na nju i tvrdio da nije odustao od Agencije. Čula se i s premijerom Milanovićem te otkrila da on nije bio zadovoljan njenim istupom.

"Došla sam u Sabor iz SDP i očekuje se lojalnost od mene", kazala je Holy, dodavši da stranka ima sve instrumente da je isključi i da se ona na tu odluku neću žaliti. Napomenula je da je pitanje vjerodostojnosti bitno i da je politički važno da se održe obećanja dana biračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo