Holding objavio upute za zaustavljanje na semaforu!

Zagrebačke su ceste izdale upozorenje vozačima da se zaustave što bliže semaforu jer stotine križanja u gradu radi na detektor, odnosno uz pomoć kamera koje registriraju vozila.

3.10.2011.
13:58
VOYO logo

Kad sljedeći put svoje vozilo zaustavite na nekom od semafora u gradu, pripazite da to bude najdalje metar i pol od bijele zaustavne linije jer biste se u protivnom mogli načekati. Naime, Zagrebačke ceste su izdale upozorenje vozačima da se zaustave što bliže semaforu jer stotine križanja u gradu radi na detektor, odnosno uz pomoć kamera koje registriraju vozila.

''Problem nastaje kad vozači zaustave vozilo nekoliko metara prije zaustavne linije jer ih tada detektor ili kamera ne registriraju i sukladno tome im se ne upali zeleno svjetlo'', stoji u priopćenju Holdingove podružnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dali 100.000 eura za polovično rješenje

Iz ZG cesta dodaju da posljedica toga ''može biti prolazak kroz crveno svjetlo i ugrožavanje sebe i ostalih sudionika u prometu'', no podatke o tome koliko je, odnosno je li 'ćoravi' sustav uopće uzrok prometnih nesreća u podružnici nemaju.

Prema podacima iz Gradskog ureda za promet koji nije bio upoznat s upozorenjem Holdingove tvrtke, pola semaforiziranih raskrižja, od ukupno 395 u Zagrebu, sadrži opremu za detekciju vozila – induktivne petlje gdje se vozila registriraju prolaskom kroz magnetno polje između bakrenih žica postavljenih u asfalt do videodetekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavljanje induktivne petlje stoji između 2.000 i 3.000 kuna, a postavljanje 'videonadzora' gradski proračun opterećuje čak sedam do devet tisuća kuna po križanju. Tako se zaključuje da, iako je uloženo najmanje 100 tisuća eura u sustave videodetekcije vozila, kakvi se koriste već gotovo 40 godina, optimalna 'uigranost' tehnologije i vozača nije dostignuta.

Vezani članci:

arti-201109220018006 arti-201109200425006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo