'SVE OPCIJE SU MOGUĆE' / Holding najavio otkaze, sindikati štrajk: 'Minuse i nakaradno zapošljavanje neće riješiti 544 radnika manje'

'Radnici se osjećaju jako loše iz vrlo jednostavnog razgovora što smo i danas zaprimili određene upitnike koje bi radnici trebali ispunjavati', kazao je predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga-ZET Zagreb

14.1.2022.
16:09
VOYO logo

Nakon što su najavljeni otkazi u Zagrebačkom holdingu, sindikalisti su najavili štrajk jer smatraju da je trebalo prije svega razgovarati o poslovnim planovima.

"Ovo nije restrukturiranje Holdinga, ovo je samo matematičko tehničko smanjivanje broja ljudi. A čak ja ne bi rekao da je ovo smanjivanje troškova, nego samo populističko smanjivanje broja ljudi", kazao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza Samostalnih sindikata Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ljudima pred Božić slati poruke o otkazima...'

"Dubiozu, minuse i nakaradno zapošljavanje koje se šutke gledalo i događalo godinama neće riješiti 544 radnika manje u Holdingu. Ljudima pred Božić poslati poruku o otkazima se ne radi, to nije empatija", izjavio je Denis Paradiš, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Naglašavaju da je potreban poslovni plan i sistematizacija radnih mjesta kako bi se znalo gdje je eventualni višak, odnosno manjak radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMAJU VIŠKA 544 RADNIKA /

Iz toplih ureda Holdinga na 'prljavi posao' ili otkaz: 'Ovi što su došli zadnjih 10 godina imaju virtualna radna mjesta'

Image
IMAJU VIŠKA 544 RADNIKA /

Iz toplih ureda Holdinga na 'prljavi posao' ili otkaz: 'Ovi što su došli zadnjih 10 godina imaju virtualna radna mjesta'

"Ako vi istovremeno nemate takav plan, onda vi idete grlom u jagode, kao one guske u magli", rekao je Novosel. "Recimo, mjesto čistačice kojih se upola smanjuje po ovom prijedlogu, koje opslužuju brojne vodoopskrbne objekte i trenutno ne stižu obavljati svoj posao, sad se još trenutno smanjuje za upola", kazao je Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Dodatna nervoza zbog poruka

Premda se imena otpisanih još ne znaju, prepoznaju se u najavama. Nervozu im stvaraju i poruke u kojima se od njih traži da se jave kadrovskoj službi ukoliko ispunjavaju određene uvjete, primjerice status branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radnici se osjećaju jako loše iz vrlo jednostavnog razgovora što smo i danas zaprimili određene upitnike koje bi radnici trebali ispunjavati po svih 12 podružnica, a koji se odnosi na one radnike za koje ne postoje podaci da ispune jesu li djeca branitelja, imaju li uzdržavane članove obitelji. Znači radi se nešto što se uopće nije trebalo raditi", kazao je za RTL Danas Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga-ZET Zagreb.

Sindikati su jasno poručili da nisu zaštitnici uhljeba. No, nastavi li se s otkazima govore da će poduzeti sve pravne mjere i da, ako treba, idu u štrajk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nijedna sindikalna akcija nije isključena. Sve opcije su moguće", tvrdi Novosel. Gradsku vlast pozivaju da se vrate za stol sa sindikatima.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo