Hodžić: Kamo sreće da su Rusi vetom intervenirali prije pokolja u Srebrenici

Image
Foto: PIXSELL
10.7.2015.
14:04
PIXSELL
VOYO logo

Kamo sreće da su Rusi tog srpnja 1995. godine vetom intervenirali kod gospodara rata", komentirao je ruski veto na Srebrenicu zastupnik Bošnjačke nacionalne manjine u Saboru Nedžad Hodžić, prenosi 24 sata.

Najgori zločin od Drugog svjetskog rata

Sabor se minutom šutnje prisjetio žrtava genocida u Srebrenici gdje se u subotu obilježava 20. godišnjica najtežeg zločina na tlu Europe od Drugog svjetskog rata. Predsjednik Sabora Josip Leko podsjetio je da to veliko zlo i nepravda koja je učinjena nikada neće moći biti ispravljena i zaslužuje najoštriju osudu. "Mi možemo reći, ne ponovilo se više nikada" poručio je Leko. Leko je podsjetio da su, tijekom genocida koji su nad Bošnjacima počinili pripadnici velikosrpskih snaga, strahovita ratna razaranja, rane, suze i bol, gradovi pod opsadom koji su odsječeni od ostatka svijeta, nestašica vode, hrane i smrt tada bili svakodnevica u ratnom i ratom zahvaćenoj BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Etničko čišćenje pred očima UN-a

"Međutim zločin koji je u srpnju 1995. godine počinjen u Srebrenici nadmašio je sva ratna zlodjela koja su do tada bila počinjena na tlu BiH. Osam tisuća muškaraca i dječaka različite dobi ubijeno je s jednom namjerom etničkog čišćenja tog područja i to sve takoreći pred očima pripadnika snaga UN-a kojima je dužnost bila upravo da zločine spriječe. Puna dva desetljeća nakon genocida u Srebrenici, agonija obitelji žrtava traje i dalje. Još uvijek traje potraga za nestalima i ubijenima. Na području oko Srebrenice se nalaze i iskopavaju njihovi ostaci i danas" rekao je Leko. Zastupnik Bošnjačke nacionalne manjine Nedžad Hodžić rekao je da će u subotu na groblju Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima biti sahranjeni posmrtni ostaci 136 novo identificiranih žrtava srebreničke tragedije. Osvrnuo se i na ulaganje ruskog veta na Rezoluciju UN-a o Srebrenici, ali i napomenuo da nikakav veto ne može promijeniti činjenicu da je prostor srebreničke enklave etnički očišćen, a to kaže, jeste genocid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo