simbex / Hodate li pravilno?

Image
Foto: Thinkstockphotos

Nepravilno hodanje podrazumijeva hodanje sa savijenim kukovima i leđima te stražnjicom povučenom prema natrag.

1.6.2016.
10:43
Thinkstockphotos
VOYO logo

Na nepravilno hodanje dodatno utječe cjelodnevno sjedenje kao i neprestano gledanje u telefonske uređaje dok se krećemo, zbog čega nam se tijelo savija prema naprijed i time dodatno opterećuje.

Hodanje je zdrava i jednostavna fizička aktivnost koja osigurava opće zdravlje cijelog tijela. Redovitim hodanjem smanjujemo vjerojatnost pojave kardiovaskularnih bolesti, ubrzavamo metabolizam te potičemo pravilnu raspodjelu kalcija u kostima. Također, često hodanje ima pozitivan učinak na naše zdravlje i raspoloženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako pravilno hodati?

Tipični pokreti tijela pri hodanju vrlo su jednostavni. Za početak treba posvetiti pažnju držanju tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je uspravno držanje leđa uz opuštena ramena i visoko držanje glave. Kod pravilnog hodanja ruke su savinute u laktovima i pomiču se sinkronizirano s pokretima nogu. Pomiče se suprotna ruka u odnosu na nogu. Prvo se spušta peta na tlo, a potom ostatak stopala.

Kako bi pješačenje bilo udobno i opuštajuće, potrebno je imati adekvatnu obuću koja će dobro obuhvatiti stopala i dati posebnu podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravilno hodanje nazivamo i venskim hodanjem, jer svako hodanje u kojem stajemo prvo na petu potiče rad mišića i stiskanje stijenki vena, čime se poboljšava cirkulacija. Poželjna je upotreba anatomskog uloška za cipele, koji podržava kičmu i utječe na pravilno držanje tijela te pravilan rad mišića, te sportskih čarapa za vene, koje smanjuju umor mišića i poboljšavaju prokrvljenost.

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Zašto je pravilno hodanje jako važno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redovitim 30-minutnim hodanjem možete produžiti život za čak 3,7 godina te time odgađate nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Što je potrebno za pravilno hodanje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Udobna odjeća prilagođena klimatskim i vremenskim uvjetima.
  • Obuća koja pruža stabilnost i udobnost, izbjegavajte preusku obuću.
  • Poželjna je upotreba anatomskog uloška i kvalitetnih sportskih tenisica.
  • Unos dovoljno tekućine.
  • Treba izbjegavati prenaprezanje.
  • Prehrana veće nutritivne vrijednosti.

Česte pogreške prilikom hodanja

Gledanje u zemlju. Držite pogled na 3-4 metra od sebe kako ne biste dovodili vrat i leđa u pogrešan, savijeni položaj.
Opuštanje abdomena. Čvrsto držanje abdomena osigurava potporu kralježnici i poboljšava držanje.
Prekratak i predugačak korak. Najbolja dužina koraka omogućava sinkronizirane pokrete ruku i nogu. Dugi koraci su neučinkoviti i mogu biti potencijalno štetni.
Hodanje s naglim izmjenama ritma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako izbjeći bolove?

Kako biste izbjegli bolove u stopalima, zglobovima i mišićima koristite uloške za obuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anatomski uložak omogućuje pravilnu potporu i rasterećuje stopalo. Na taj način smanjuju se smetnje, čuvaju se zglobovi, kralježnica i venski sustav potkoljenice.

Ako želite smanjiti pritisak koji vam stvara neodgovarajuća obuća možete koristite gel jastučiće, a za dugotrajnu udobnost koristite silikonske, anatomske uloške koji su prilagođeni stopalu kako biste smanjili osjetljivost na pritisak stopala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

» Anatomske uloške za cipele možete pronaći OVDJE.

Ako imate učestale probleme s bolovima, naša preporuka za brzo eliminiranje boli je Activ Gel na bazi mente, mentola i eukaliptusa, koji potiče cirkulaciju kada ga umasiramo u područje koje je bolno. Activ Gel vrlo djelotvorno ublažava bol kod uganuća i kontuzije zglobova te djeluje kao regulator vlažnosti i sprječava isušivanje kože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

Komentare korisnika ovog proizvoda pročitajte u nastavku:

  • ‘Bolna i natečena koljena, nakon mazanja Activ Gelom su se smirila i postalo je puno, puno lakše funkcionirati’
  • ‘Kod jake glavobolje umasiram Activ Gel u vrat i ramena, pomaže’
  • ‘Kod ozljede ruke na trening ništa nije pomagalo, dva tjedna sam pokušavala s različitim gelovima i oblozima i ništa,  Activ Gel je čak maknuo oteklinu i osposobio me u potpunosti’ – gimnastičarka
  • ‘Savinula sam zglob dok sam šetala psa, nakon što sam stavila Activ Gel, umanjio je bol i oteklinu, naravno da sam morala paziti kako stajem, ali vidjela sam da je zaista pomogao’
  • ‘Noge su mi teške jer stalno sjedim, a kad sam namazala Activ Gel osjetila sam kako se cirkulacija pokreće i sve me počelo svrbjeti, što je zapravo pozitivan znak da se nešto događa.. Nezamjenjiv je.’
  • ‘Hladi me po ljeti i tjera komarce kad trčim, a uz to nemam upalu mišića, niti bol u kuku koja se znala pojavljivati prije, zbog stare ozljede.’
  • ‘Kada su mi stopala usijana od puno hodanja, osvježim ih Activ Gelom kako i odmah je lakše’
  • ‘Miče masnice samo tako ili bilo koje druge otekline, znam jer se bavim takvim sportom da sam stalno u nekakvim ozljedama.’

» Activ gel možete nabaviti u Simbex web shop-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SimBex Vam poklanja besplatno skeniranje stopala!

Za manje od jedne minute skeniranjem stopala možete dobiti njihovu 3D sliku i po želji naručiti uloške za korekciju njihovog opterećenja. Individualni ortopedski ulošci izrađuju se od vrhunskih i suvremenih materijala prema preporuci stručne osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redovna cijena samog pregleda je 100,00 kuna, a svim čitateljima koji ispune obrazac za prijavu na OVOJ stranici SimBex poklanja ovaj pregled potpuno besplatno

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo