DONOSIMO NOVU ANALIZU / Hoćemo li ove zime imati snijega? Poznati meteorološki servis objavio dugoročnu prognozu

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prema prognozama, u Europi će snijega biti ispod prosjeka, osim nad dijelovima Skandinavije i alpskog područja

2.11.2023.
11:31
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Stranica Severe Weather Europe objavila je novu vremensku prognozu za nadolazeću zimu. Potvrđuje se snažna prisutnost El Nina koji će uvelike utjecati na nadolazeću zimu. Hladniji trend i dalje je prisutan za središnji i istočni dio SAD-a, dok su Kanada i Europa uglavnom topliji od normale.

El Nino je glavni krivac  za zimu 2023./2024. na sjevernoj hemisferi. El Nino se rađa iz toplijih voda istočnog Pacifika, u blizini obale Južne Amerike, i često je praćen usporavanjem ili zaokretom istočnih vjetrova, u dva pojasa oko Zemlje između suptropskog i ekvatorijalnog područja visokog tlaka, u kojem prevladavaju vjetrovi sa istočnom komponentom, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČEKA NAS PAKAO /

Povrh globalnog zatopljenja, vraća se El Nino: 'Uz njega, ekstremne vrućine 2021. i 2022. izgledat će beznačajno'

Image
ČEKA NAS PAKAO /

Povrh globalnog zatopljenja, vraća se El Nino: 'Uz njega, ekstremne vrućine 2021. i 2022. izgledat će beznačajno'

Za dugoročnu prognozu za zimu, Severe Weather koristi tri modela ECMWF iz Europe, CanSIPS iz Kanade i NMME. Tu je riječ o prosječnoj slici za tri meteorološka zimska mjeseca (prosinac-siječanj-veljača).  Čak i ako su modeli posve točni, to ne znači da bi takvi vremenski uvjeti trebali trajati tri mjeseca zaredom. 

Ove zime manje snijega

Prema prognozama, u Europi će snijega biti ispod prosjeka, osim nad dijelovima Skandinavije i alpskog područja. Riječ je o dominantnom zapadnom obrascu, koji donosi više vlage i manje hladnoće iz sjevernog Atlantika. Iznad Sjeverne Amerike vidi se vrlo zanimljiva prognoza snježnih oborina, a ECMWF predviđa više snježnih padalina nego inače u većem dijelu, dodaju u analizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Stabilizacije vremena još uvijek nema

Kad riječ je o temperaturi, tople anomalije koncentrirane su na velikom dijelu Europe. Neutralna zona anomalije nalazi se iznad sjevernih dijelova srednje Europe. Očekuje se da će Europa imati toplije temperature od prosjeka u većem dijelu zapadnog i središnjeg dijela kontinenta, a niže temperature bit će izraženije u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima kontinenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče oborina, Cansipsova prognoza slična je ECMWF-ovoj. Kanadski model pokazuje više oborina u većem dijelu srednje i južne Europe. Za sjevernu Europu prognozira se manje oborina. Što se tiče oborina, u većem dijelu Europe očekuju se normalne do pojačane oborine. Prognoza snježnih oborina pokazuje manje snježnih oborina u Europi, osim u višim predjelima. Napominju da čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da ga neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo