IPAK ĆE LETJETI? / Milanović jučer žestoko zabranio let aviona, sad se ipak malo povukao: Procurilo što stvarno želi

Image

Preleti borbenih aviona predviđeni su i danas, stoga je pitanje hoće li Hrvatska vojska poslušati naredbu vrhovnog zapovjednika Zorana Milanovića o zabrani preleta iznad gradova i na visini ispod 600 metara

16.3.2022.
10:11
VOYO logo

Čini se da je Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, Zoran Milanović, ipak popustio oko zabrane preleta inozemnih vojnih zrakoplova iznad Hrvatske. Reporterka Nove TV, Ivana Pezo Moskaljov na Twitteru je izvijestila kako će "dan nakon predsjednikove zabrane preleta, vojni zrakoplovi moći poletjeti! Tolerirat će se vježbe i aktivnosti, ali isključivo na visini iznad 600 metara - što jučer u glavnom gradu nije bio slučaj. Sve ostalo u Uredu predsjednika smatraju politizacijom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer poslijepodne je Milanović reagirao nakon što su piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i francuske mornarice proveli zajedničko letenje i uvježbavanje pilota iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna, ali i Zagreba, gdje su letjeli na visini od oko 600 metara. Kako sada javlja dnevnik.hr, čini se kako će borbeni avioni ipak letjeti iznad Hrvatske. Osim francuskih saveznika ovih je dana predviđen i prelet američkih F-16 aviona.

Image
NEĆE PROBIJATI ZVUČNI ZID, ALI... /

Očekuje se pojačana buka: Zagreb će nadlijetati francuski Rafalei, a presrest će ih hrvatsko zrakoplovstvo

Image
NEĆE PROBIJATI ZVUČNI ZID, ALI... /

Očekuje se pojačana buka: Zagreb će nadlijetati francuski Rafalei, a presrest će ih hrvatsko zrakoplovstvo

"Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović danas popodne dao je zapovijed načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralu Robertu Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj. Predsjednik Milanović naložio je načelniku Glavnog stožera OSRH da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiravanje građana Zagreba", objavljeno je jučer na Pantovčaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebali bi letjeti i danas

No, iz Vlade je najavljeno kako će naša 191. Eskadrila lovačkih aviona i piloti borbenih zrakoplova Rafalea s nosača zrakoplova Charles de Gaulle letjeti, odnosno uvježbavati zračni nadzor i odvraćanje i danas.

"Letovi će se provoditi u skladu s najavljenim planovima u odobrenim zonama, a u sklopu kojih su planirani i formacijski preleti gradova sjevernog Jadrana. U aktivnostima koje se provode u cilju uvježbavanja nadzora i zaštite zračnog prostora i zadaća odvraćanja, sudjelovat će i bojna Zračnog motrenja i navođenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", najavljeno je jučer iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Milanovićeve zabrane koja se, ponovit ćemo, tiče samo niskih preleta iznad gradova, reagirali su i iz HDZ-a nazvavši predsjednika "nekim dužnosnikom Kremlja i optuživši ga da "tjera naše saveznike".

Milanović tjera saveznike?

"Dok Francuska i SAD šalju borbene avione da pomognu u zaštiti hrvatskog neba, Milanović tjera naše saveznike?! Premda je dugo negirao ruske pretenzije na Ukrajinu, Milanović bi napokon trebao postati svjestan da Rusija u Ukrajini, ne tako daleko od Hrvatske, provodi vojnu invaziju i brutalnu agresiju, najveći vojni pohod na tlu našeg kontinenta još od Drugog svjetskog rata, koji je prijetnja sigurnosti cijele Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović ponovno maltretira načelnika GS OSRH koji je zasigurno zadovoljan time što su saveznici poslali Hrvatskoj pomoć u zaštiti zračnog prostora i time što HRZ i francusko mornaričko zrakoplovstvo sudjeluju u zajedničkoj vježbi. Dok SAD i Francuska šalju Hrvatskoj poruku suradnje, podrške i sigurnosti, Milanović opet nastupa neodgovorno i protivno interesima hrvatskog naroda. Kao da slušamo nekog dužnosnika Kremlja", naveli su na Facebooku.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo