HOĆE LI VELIKA BRITANIJA POSTATI 'EL DORADO' ZA HRVATSKE RADNIKE? / Evo koja su zanimanja najtraženija na Otoku

Image

S prosjećnom neto plaćom od 2000 eura i stopom nezaposlenosti od samo 4,2 posto, Velika Britanija je nova obećana zemlja za Hrvate.

23.3.2018.
13:23
VOYO logo

Od 1. srpnja ove godine Velika Britanija za hrvatske radnike ukida ograničenje za pristup britanskom tržištu rada, odnosno Hrvati će imati ista prava u Ujedinjenom Kraljevstvu kao i ostali građani EU-a. Konkretno, to znači da za zaposlenje na Otoku više neće biti potrebna radna dozvola.

Image
MAY PISALA PLENKOVIĆU: /

'Od 1. srpnja Hrvati mogu bez ograničenja raditi u Ujedinjenom Kraljevstvu'

Image
MAY PISALA PLENKOVIĆU: /

'Od 1. srpnja Hrvati mogu bez ograničenja raditi u Ujedinjenom Kraljevstvu'

Iako premijer govori kako je to rezultat lobiranja njegove Vlade, rezultat bi mogao biti prilično poguban za Hrvatsku jer će ubrzati ionako masovno iseljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova 'obećana' zemlja

"S obzirom na to da hrvatski poslodavci još uvijek sanjaju o tome da će niskom cijenom rada ovdje ostvarivati velike profite, informacija o ukidanju radnih dozvola za Britaniju je nova 'obećana zemlja' za hrvatske radnike", rekao je za Slobodnu Dalmaciju šef Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, dodajući kako će nakon novog vala iseljavanja poslodavci možda konačno shvatiti da smo dio otvorenog EU-ovog tržišta u kojem se kvalitetne radnike ne može zadržati "niskim plaćama i robovskim uvjetima".

"Naš problem je to što iz zemlje više ne odlazi samo visokoobrazovani kadar, nego i tesari, metalci, građevinci, konobari… Ta situacija se ne može više kompenzirati jednokratnim uvozom jeftine radne snage, nego hitnim povećanjem primanja: poslodavci u turizmu koji posljednjih dana jednostavno vape za zaposlenicima u predstojećoj sezoni najbolji su primjer, jer unatoč njihovim vapajima domaćeg, a jeftinog radnika ovdje više jednostavno nema", pojašnjava upozorava Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima posla za svakog

Dodatan problem s Velikom Britanijom je to što bi mnogi mogli pohitati kako bi status zaposlenika dobili prije konačnog Brexita.

Da Novosel ne pretjeruje kada govori o Britaniji kao obećanoj zemlji za Hrvate, možda najbolje ilustriraju dva podatka - prosječna plaća im je 2000 eura ( i to neto), a stopa nezaposlenosti svega 4,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tu su i "detalji" poput dobre socijalne politike, stabilan mirovinski sustav... Iako će u Velikoj Britaniji posao pronaći svatko tko želi, najtraženije je medicinsko osoblje, od specijalista do medicinskih sestra. Osim višestruko veće plaće, liječnike najviše privlače radni uvjeti i mogućnost napredovanja koje ne ovisi o političkoj stranci, rodu i poznanstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo