Djeca i obrazovanje / Hoće li u školske klupe kroz mjesec dana sjesti oni najmlađi: 'Nisu sve škole u istoj situaciji'

U svibnju bi se u škole mogli vratiti učenici nižih razreda osnovne škole, a najavljuje se i otvaranje vrtića

21.4.2020.
21:40
VOYO logo

Iako se nastava za sve učenike i dalje odvija na daljinu, neslužbeno se spominje kako bi se u svibnju u školske klupe mogli vratiti učenici nižih razreda osnovne škole, a najavljuje se i otvaranje vrtića. Svi se slažu, to neće biti jednostavno.

Hoće li u školske klupe kroz mjesec dana sjesti oni najmlađi odlučiti će epidemiološka situacija, a kako će se točno provoditi mjere zaštite još uvijek je nepoznanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu sve škole u istoj situaciji, neke su u jednoj, a neke u dvije smjene. Ovisi koliki je broj učenika na površinu škole i ako će biti propisane mjere udaljenosti pitanje je hoćemo li ih moći zadovoljiti i pod kojim uvjetima. Isto je i s odmorima kada svi izađu iz učionice i tu bi trebao biti neki pomak u satnici da nisu svi u isto vrijeme vani", rekao je Krešimir Supanc, ravnatelj OŠ Jure Kaštelana.

Od 36.000 djece u zagrebačkim gradskim vrtićima, danas ih je bilo samo 127. U vrtiću brzo su se prilagodili na rad na daljinu, a spremni su kažu i za povratak djece kako mjere budu popuštale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako će mjere popuštati tako će se povećavati broj djece i tako ćemo i mi povećavati broj odgojitelja", pojasnila je Jadranka Palac Filipović, ravnateljica Dječjeg vrtića Malešnica.

"Pokušat ćemo gledat da to budu ona djeca koja su u potrebi i čiji roditelji rade u službama koje nisu stale i vjerujem da će se to odradit na najbolji način za djecu i nas zapolenike", poručila je Jasminka Beroš, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Malešnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko povratka djece u vrtiće i škole pitanja je mnogo. Sindikat hrvatskih učitelja posebno upozorava na higijenske uvjete.

"Nema i dalje pomoćno tehničkog osoblja, nije ih bilo dovoljno ni do sad u normalnim okolnostima, a sada su potrebni dodatni higijenski uvjeti. Ako će roditelji donositi odluku o tome tko ide u školu bit će različito obrađivanje gradiva i kako će se to onda odrađivati jer će isti učitelji raditi od kuće i u školama", rekla je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno doznajemo da će se paralelno nastaviti odvijati škola na daljinu, a roditelji će imati pravo izabrati na koji način će njihovo dijete pohađati nastavu.

"Jako je teško ostvarit distancu među djecom, bez obzira je li to od 1. do 4. razreda ili starije. Mislim da će to biti jako teško", izjavila je Vlatka iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda će postavit manje razrede ili grupe, da škola bude u međusmjeni, popodne i ujutro, nešto što bi djecu što prije vratilo na nastavu", rekao je Marin iz Zagreba.

U posebno teškoj situaciji su škole koje su stradale u potresu. U gradu Zagrebu ih je 25 koje trebaju neku vrstu popravaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve škole u kojima su u tijeku radovi i obnova za učenike tih škola ćemo osigurati nastavu u susjednim školama i svi će učenici imati svoje mjesto", poručio je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje.

Iz grada poručuju do početka iduće školske godine devet škola neće moći primiti svoje učenike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo