HOĆE LI OVO IMENOVANJE UNAPRIJEDITI ODNOSE S PUTINOM? / Evo tko je novi hrvatski veleposlanik u Rusiji

Image
Foto: AFP, VYACHESLAV OSELEDKO

Procedura imenovanja hrvatskog diplomata u Moskvi ipak nije potpuno završena jer se još čeka agreman, odnosno pristanak zemlje prijateljice

18.1.2017.
8:10
AFP, VYACHESLAV OSELEDKO
VOYO logo

Novi hrvatski veleposlanik u Rusiji bit će Tonči Staničić, potvrđeno je Večernjem listu iz više diplomatskih izbora. Procedura imenovanja hrvatskog diplomata u Moskvi ipak nije potpuno završena jer se još čeka agreman, odnosno pristanak zemlje prijateljice.

Tonči Staničić profesionalni je diplomat i bio je, među ostalim, hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori te Bugarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se, među više imena kojima se baratalo, iskristaliziralo ono koje će popuniti mjesto koje je ispražnjeno prije gotovo dvije godine odlaskom bivšeg veleposlanika u Moskvi Igora Pokaza. Iako je Pokaz šest mjeseci prije povlačenja Ministarstvu vanjskih poslova najavio svoje planove i najavio odlazak iz privatnih razloga, odugovlačilo se s rješenjem i pronalaženjem njegove zamjene.

Hrvatska tako – u toj važnoj – državi nije imala svog predstavnika na najvišoj razini. Dogovor nije postignut tada, u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, a nije ni poslije, u vrijeme Vlade Tomislava Oreškovića, iako je tada načelno prihvaćeno da u Moskvu ode Jakov Despot, direktor predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Moskvi. Imenovanje veleposlanika, govorilo se, bilo je otežano i zato što je svaki predloženi diplomat morao biti prihvaćen od Moskve, što je eliminiralo više prijedloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imenovanje novog veleposlanika, oko kojeg su se složili sukreatori vanjske politike, premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, trebalo bi olakšati i relaksirati odnose između Hrvatske i Rusije, koji se periodički, posljednjih godina, zaoštravaju, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo