POSJET ZAGORJU / Milanović nastavlja svađu s premijerom i HDZ-om: 'On je krkao boze i gusti sa šlagom, a ja sam pio pivo i viski. I kremšnite je krkao'

Godišnju nagradu za ulizništvo Gogo Jandroković Njonjo dobit će šef službe za odnose s javnošću MORH-a, kazao je Milanović

13.5.2021.
11:20
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović danas je u Zaboku na predstavljanju projekta "re-GENERATOR", obnove i rekonstrukcije industrijskog pogona bivše tvornice "ZIVT" u centru toga grada. 

Odlučio je stati pred novinare i odgovoriti na pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ajmo malo razgovarati o tome kako se Vlada upliće u izbor predsjednice Vrhovnog suda. To je potpuno protuustavno. To je ne znam koji puta da Plenković i njegova klika krše Ustav. I izadju nekakva priopćenja na službenim stranicama Vlade. Gdje je to Vlada u kojem Ustavu i zakonu, pa makar i u protuustavnom zakonu navedena kao dionik i faktor u izboru predsjednika Vrhovnoh suda", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ, u redu. I to isto puno govori. To ranije nismo vidjeli. Vlada? To je svijest jednog čovjeka koji je odrastao u komunističim i socijalističkim postulatima i na tome je diplomirao i izlazi iz tog miljea i žao mi je što to moram reći, ali istina je. To je privatno kao u Savezu komunita. Na pamet mi ne bi palo da kada sam bio premijer u ovakve stvari uvlačim Vladu. Ovo nije borba za Vladinu većinu nego za izbor kvalificirane i izvrsne osobe koja se želi minirat po svaku moguću cijenu. Ubit joj volju, reći da krši zakon što je laž i dovest je u vezu s nekim spornim, po HDZ-u, zakonima, što je laž. Pokazat je neukom i nepismenom, opasnom čak. To je sad već napad i na ženu. Za koju je Plenković rekao da je dopustila da je u negližeu povlačim po blatu. Za nikoga nisam rekao da je smeće, ali da je komunistički gojenac, to da", kazao je i čestitao im "Sretan dan bezbednosti 13. maja". 

"Svi vi koji ste nekada bili jedno, a sada drugo i pokušavate biti veliki Hrvati, a niste bili ni jedno ni drugo", rekao je Milanović.  Na pitanje da komentira Plenkovićevu izjavu da je prodavač boze, Milanović je odgovorio: "On je krkao bozu i gusti sa šlagom, a ja sam pio pivo i whiskey. I kremšnite je krkao". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam sam, a oni su rulja. On je hrabar i suprostavit će se, a onda prođe pet minuta i ide priopćenje HDZ-a koji opet piše onaj kriminogeni tip o kojem pišu sprske Novosti. Tome treba vjerovati. Angažiraju kriminalca u tim stvarima. Koji radi za njih. To je ta družina", rekao je.

Ponovnio je da se Vlada uplela tamo gdje joj nema mjesta pa ponovno Plenkovića nazvao "ponavljačem komitetskih frazetina". "Koliko su si dali truda? To je pristup boksača koji u jednom trenutku počne lamatati rukama. Kao dijete sam mislio da je to način da se pobjedi u boksu, ali to je panika", kazao je. Kazao je da je Đurđević napisala program koji je pismen, ali i pretenciozan "kao i svi programi". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Vrhovnogu suda ne može provesti ništa od toga. Imamo pokušpaj difamacije temeljem delikta mišljenja i analitičkog uma. E pa nisu svi u Hrvatskoj na razini kritičkog uma Šeksa i Predsjedništva HDZ-a", kazao je Milanović. I dodao da je Đurđević napravila komparativnu analizu kakvo je stanje u Europi i u Hrvatskoj i dala rješenje kako bi se to možda moglo promijeniti. 

Naglasio je da Plenkovića i HDZ smeta što je Đurđević samosvjesna i kritična osoba. "Od početka sam govorio da ona ne može Bog zna što. To je simbolički važno mjesto. I ona može disciplinski malo neke ljude dovesti u red", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jandroković je nametnuti stranački dodvorica"

Komentirao je i činjenicu da je Gordan Jandroković rekao da će ići treći javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda. "Tko je on? On može nekažnjeno počiniti kazneno djelo, koje je počinio kada je sakrio onaj dokument i dobio podršku od saborskih zastupnika svoje većine", kazao je i pita je li Jandroković raspisuje taj "protuustavni javni poziv". 

"On je jedan nametnuti stranački dodvorica koji pokušava glumiti primus inter paresa, ali je ustvari jedan naslinik bez mišića. Običan nasilnik. Mali", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plenkovića strašno nervira što nije odustala. Nešto je pametinija i obrazovanija u tom segmentu. Nepokoriva je i zna. A takva osoba ne dolazi u obzir. Ja ne proganjam HDZ nego se sami proganjaju, nisam ja krao. Nije moja stranka krala. Đurđević kao predsjednica Vrhovnog suda hoće ili neće suditi - njezin izbor", kazao je Milanović. 

Jandrokovića je još nazvao uzurpatorom i najotužnijim predsjednikom Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je put u diktaturu, korak po korak. Jedne stranke, jednog nespretnog lidera koji uzuzrpira poziciju Vlade koja uopće nije faktor i dionik u ovom procesu. To su Sabor i predsjednik Republike i saborski odbor za pravosuđe", kazao je.  

Nagrada za ulizništvo Gogo Jandroković Njonjo

Komentirao je i što ga MORH ne spominje u priopćenjima događaja na kojima je bio. "Izdaju se godišnje nagrade za ulizništvo Gogo Jandroković Njonjo i tu će nagradu vjerojatno dobiti šef službe za odnose s javnošću MORH-a. kako se već on ili ona zovu", kazao je i dodao da se takvim glupostima ne bavi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da će tražiti izvješće kako se vojska koristi u civilne svrhe.

Nabava aviona

Postavio je pitanje i što je s nabavkom borbenih aviona. "Šest mjeseci Šeku i Plenkoviću treba da donesu odluku o nabavci aviona između, vjerojatno, vioje ponude. Gdje se donosi ta odluka? U HDZ-u, u Zaboku? Šutio sam nekoliko mjeseci. U veljači su neki saborski zastupnici, i to ne iz SDP-a, rekli donesite odluku - imate našu potporu koju nemate skoro ni za što. Ali za ovu vrstu odluke, da prostite, otelite se više. Sredina veljače, još uvijek ništa. Zašto, lokalni izbori? Pa kakava je to razina nedogovornosti i guranja stvari pod tepih", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na stanje u Vinogradskoj.

"Rasturaju je skandali. Sramota. Jedna od najboljih hrvatskih bolnica", kazao je i kritizirao činjenicu da su veledrogerije priprijetile obustavom lijekova i da se to u njegovom mandatu nikad nije dogodilo.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo