HOĆE LI MILANOVIĆ IZGOVORITI 'SPORNI' DIO PRISEGE? / Ustavni sud je jasan o frazi koju je na svoju ruku unio Tuđman

Image
Foto: PIXSELL / screenshot

Izvorni tekst predsjedničke zakletve nije sadržavao frazu 'tako mi Bog pomogao' već je nju samoinicijativno ubacio Franjo Tuđman na inauguraciji 1992.

8.1.2020.
20:55
PIXSELL / screenshot
VOYO logo

Inauguracija novoizabranog predsjednika Republike, Zorana Milanovića, bit će održana idućeg mjeseca, najvjerojatnije 18. veljače, a u javnosti se postavlja pitanje hoće li on, prisežući, izgovoriti dio predsjedničke prisege koji neki drže spornim. Riječ je o završnim riječima prisege: "Tako mi Bog pomogao!"

Image
PRISEGA NOVOG PREDSJEDNIKA: /

Inauguracija Zorana Milanovića bit će 18. veljače?

Image
PRISEGA NOVOG PREDSJEDNIKA: /

Inauguracija Zorana Milanovića bit će 18. veljače?

O tom dijelu prisege više puta očitovao se i Ustavni sud. Slobodna Dalmacija piše da je sedmero sudaca Ustavnog suda 2017. godine donijelo odluku prema kojoj dodatak "tako mi Bog pomogao", ne ugrožava ateiste i agnostike, niti dovodi u pitanje sekularnost Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud potvrdio Boga u prisezi

Ustavni suci Miroslav Šeparović, Mato Arlović, Snježana Bagić, Branko Brkić, Mario Jelušić, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović donijeli su odluku kako je zazivanje Boga na zakletvi u skladu s člankom 49., stavkom 3. Ustava, dok su suci Lovorka Kušan i Andrej Abramović imali izdvojeno mišljenje. Postupke za ocjenom suglasnosti s Ustavom pokrenuli su 2009. godine Damir Jelušić iz Kraljevice, Aleksandar Hatzivelkos 2013. i Dan Margetić iz Zagreba 2014. godine.

Sva trojica su u tužbama istaknuli kako se uvrštavanjem tih riječi u tekst svečane prisege u nejednak položaj pred zakonom dovodi ateiste i agnostike koji su izabrani za predsjednika. Smatrali su kako ih se primorava da izgovore riječi "tako mi Bog pomogao" iako nisu vjernici. Ustavna sutkinja Kušan i ustavni sudac Abramović u izdvojenom su mišljenju naglasili kako smatraju da su prigovori predlagatelja osnovani te da je propisivanje osporenog dijela prisege protivno Ustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, shodno odluci Ustavnog suda, Milanović će izgovoriti tekst svečane prisege u cijelosti, dakle s riječima "tako mi Bog pomogao".

Tuđman samovoljno primijenio tekst

Izvorni tekst prisege nije sadržavao tu frazu. Nju je samoinicijativno ubacio Franjo Tuđman na inauguraciji 1992. godine, nakon što je prvi puta izabran za predsjednika Republike. Tuđman je tada ponavljao tekst prisege za predsjednikom Ustavnog suda Jadrankom Crnićem. Međutim, Tuđman je tada dio rečenice iz prisege "'na korist svih hrvatskih državljana" na svoju ruku promijenio izgovorivši "na korist hrvatskoga naroda i svih hrvatskih državljana" te na kraju, opet na svoju ruku, dodao: "Tako mi Bog pomogao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je 1997. godine (kada je Tuđman po drugi puta izabran za predsjednika) izmijenjeni tekst prisege unesen u Zakon o izboru predsjednika RH. Prisega otad glasi: "Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar: držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao."

Evo kako je 1992. godine Franjo Tuđman izgovorio tekst svečane predsjedničke prisege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo