BURNA RASPRAVA / Hoće li Istanbulska konvencija raskoliti HDZ? Plenkovića od problema spašava ljevica i SDP

Za ratifikaciju Konvencije postoji većina u Saboru, šef HDZ-a može računati na lijevi dio sabornice dok ostaje pitanje može li računati na vlastite zastupnike

16.3.2018.
19:08
VOYO logo

Nesumnjivo je da se HDZ definitivno podijelio po pitanju Istanbulske konvencije. Predvodnik struje koja joj se protivi, Davor Ivo Stier, vratio se iz Argentine, a već je danas u Saboru izgovorio vrlo znakovitu rečenicu: “tako vam je to u demokraciji” i time poručio Andreju Plenkoviću da mu neće biti lako homogenizirati HDZ-ove zastupnike u smislu izglasavanja zakona o ratifikaciji konvencije.

Treba napomenuti i to da se u HDZ-u pojavila ideja da se oko konvencije provede stranački referendum jer Plenkovićev HDZ de facto ne može ratificirati taj dokument bez ruku SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nije problem da se negdje koristi rod. Problem je kada je značenje određenih riječi različito ili u kontradikciji s biološkim činjenicama”, kaže Stier koji obnaša funkciju političkog tajnika u vladajućoj stranci.

Dodao je i to kako ne vidi razloga da HDZ i dalje bude inkluzivna politička stranka koja njeguje širinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju očito je da u HDZ-u vlada konfuzija, dok stranački referendum (za kojeg se mnogi grčevito bore) može organizirati samo Predsjedništvo stranke. 

Ipak, čini se da za oporbu dileme nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zakon o ratifikaciji ne smije sadržavati niti jednu odredbu kojom bi se derogirala Konvencija kao takva”, kaže Goran Beus Richembergh iz GLAS-a koji se zalaže za cjelovitu konvenciju i njezinu primjenu.

Na njegovom tragu razmišljanja je i SDP-ov Bojan Glavašević koji tvrdi da su ograde po pitanju konvencije već viđene u nekim državama, ali da nešto više ili drastičnije od toga ništa ne očekuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ostaje pitanje kako će postupiti zastupnici MOST-a koji su svakim danom sve više protive ratifikaciji Istanbulske konvencije.

“Imamo situaciju da dijete koje se rodi neodređenog spola i da ga potom društvo oblikuje. Mislim da je to suprotno od onoga što je stvoreno po božjoj volji”, zaključio je Tomislav Panenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ratifikaciju Konvencije postoji većina u Saboru, šef HDZ-a može računati na lijevi dio sabornice.

Na potezu je Vlada koja bi sljedeći tjedan trebala pripremiti i prateći tekst te sve skupa poslati preko puta Markova trga gdje u to prvenstveno treba uvjeriti – HDZovce, a ne oporbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na Markovom trgu bit će gustu budući da su civilne udruge desne provenijencije najavile prosvjed protiv konvencije.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo