Propao posao s izraelom / Hoće li Hrvatska raspisati novi natječaj za vojne avione? Selak savjetuje: 'Kupite ih od proizvođača'

Nadmudrivanju SAD-a i Izraela preko Hrvatske je kraj, fijasko će i službeno biti okončan u ponedjeljak u 13 sati

12.1.2019.
18:42
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da će u ponedjeljak pozvati ministre na izvanrednu sjednicu Vlade, na kojoj će poništiti natječaj za borbene avione. No, od nabave vojnih zrakoplova se ne odustaje.

Najlogičnije bi bilo, ako uzmemo u obzir sve što su do sada izjavljivali odgovorni za ovaj debakl da Hrvatska raspiše potpuno novi natječaj. No, to i ne mora učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fijasko će i službeno biti okončan u ponedjeljak u 13 sati kada će jedina točka na sjednici Vlade biti poništavanje natječaja za kupovinu višenamjenskih borbenih aviona. No, propali izraelski posao neće obeshrabriti Vladu.

"To ne mijenja temeljnu stratešku odluku ove Vlade, a to je da zadrži HRZ, da ga modernizira, a to znači kupiti nove zrakoplove, samo u jednom drugom procesu u kojem ćemo iz ovih naučenih lekcija biti u poziciji donositi odluke koje će osigurati konačni rezultat", kazao je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više sreće drugi put želi im i legenda hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je od samog početka bio protivnik odabira izraelskih aviona.

"Sa Ultima Tue, to je inače najudaljeniji objekt iz sunčevog sustava se vidjelo da se preferiraju Izraelci. Nažalost ovog puta navijači su bili moji kolege. Osobno me je kao pilota sram toga", kazao je umirovljeni vojni pilot, Ivan Selak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kupnje vojnih aviona se, dakle, ne odustaje. Pred Hrvatskom je sada odluka raspisivati novi natječaj ili izbjeći takvu proceduru u direktnom dogovoru s nekim ponuđivačem.

"Ima puno opcija. Sagledat ćemo sve opcije. Moramo voditi računa, to su novci. To su novci hrvatskih poreznih obveznika. Mi moramo za hrvatski novac dobiti najbolje", kazao je ministar obrane, Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok se opcije sagledavaju, Selak opet savjetuje isto - izbjegavanje posrednika.

"Kupite od proizvođača zrakoplov. U izboru je naravno F16 pa i neke druge države, u Europi možda... Možda ne trebamo baš ići u Ameriku, možda i Šveđani nešto proizvode, ajmo probati otkriti nešto i u Francuskoj", rekao je Selak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A još važnije je, drži bivši vojni pilot, dob aviona. Stari avion znači manji preostali vijek trajanja, ali i puno skuplje održavanje.

"Prve dvije, tri godine je relativno skup. Nakon toga do dvadesete, dvadeset pete godine je idealan. Nakon toga ide enormno", kazao je Selak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, najskuplji za održavanje postanu kada dosegnu upravo onu dob nakon koje su ih Izraelci htjeli prodati Hrvatima u vojnom poslu stoljeća.

Puno se pouka može izvući iz ovog propalog posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što je Vlada naučila znat ćemo u narednim danima. RTL-ov novinar, Ilija Radić javio se s Markova trga.

Kad će pasti odluka o novima avionima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za pretpostaviti je kako će nakon ovako neuspjelog posla s Izraelcima, Vlada malo bolje odvagnuti sve moguće opcije i sve moguće ishode tog posla. Tako da neće žuriti ni sa čim. Prvenstveno treba odlučiti kojim modelom će se nabavljati novi zrakoplovi. Možda će se ponoviti natječaj i čekati da vidimo što će se nama ponuditi pa iz toga izabrati najbolju opciju, a možda će se ići u direktni razgovor s nekim od prodavača zrakoplova gdje bi onda Hrvatska u formi kupca tražila konkretno to što želi, odnosno to što im odgovora", kazao je Radić pa nastavio: 

"To ćemo sve vidjeti, ali ono što sigurno znamo da će ovaj cijeli proces biti završen u ponedjeljak u 13 sati na sjednici Vlade kada će se i službeno taj natječaj poništiti. Prije toga je sazvana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na Pantovčaku gdje će se izreferirati sve što se događalo u ovom poslu s Izraelcima i zašto je on završio ovako kako je, ali također i kakvo je stanje hrvatskih MIG-ova. Jer s obzirom na ishod ovog posla, izvjesno je da će upravo ti hrvatski MIG-ovi biti odgovorni za sigurnost na hrvatskom nebu", rekao je Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo