HOĆE LI CJEPIVO, JEDNOM KADA STIGNE, BITI DOSTUPNO HRVATIMA I POD KOJIMA UVJETIMA: / Beroš: 'Napravit ćemo sve da ga omogućimo...'

Image
Foto: RTL screenshot

Beroš kaže da razmišlja o kritikama koje upuće predsjednik, no na osnovi svega ranije, misli da su odluke Stožera neupitno ustavne

26.7.2020.
22:18
RTL screenshot
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je na RTL-u pri čemu je odmah na početku kazao kako je svjestan velikih zadaća koje su pred njime. Komentirajući nove kolege Beroš je rekao su spoj iskustva i mladosti. "Vjerujem na osnovu ovog plana koji je Vlada donijela za naredno razdbolje da ćemo napraviti sve, svaki u svom resoru, da i nadalje unaprjeđujemo funkcioniranje Vlade odnosno da život građana činimo boljim", kazao je.

Osvrnuo se i na Milanovićeve kritike kada je rekao da je Nacionalni stožer protuustavno tijelo. Kaže da nije pravni stručnjak, ali kaže da su već puno puta govorili da je funkcioniranje Stožera, kao i njegove odluke, u skladu s Ustavu i njegovim člankom 16. koji govori da se slobode i prava mogu ograničavati u slučajevima kada je potrebno zaštititi pravni poredak, javni moral ili zdravlje građana RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo posebni specijalni zakon, Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji determinira ovakve situacije epidemije. Kada je pisan raniji zakon nije bilo spoznaja o pandemiji te je on u Hrvatskom saboru, njegove izmjene i dopune, noveliran i usklađen s novonastalom situacijom. Upravo taj zakon predviđa funkcioniranje Stožera. Mišljenja sam da su sve odluke su temelje na stručnom promišljanju, da su ustavne i da je sve napravljeno s ciljem zaštite zdravlja i života građana", kaže Beroš.

Kaže da razmišlja o kritikama koje upuće predsjednik, no na osnovi svega ranije, misli da su odluke Stožera neupitno ustavne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrebak i samoizolacija

Podigla se bura oko samoizolacije Darija Hrebaka, neki tvrde da je riječ o dvostrukim mjerilima.

Beroš smatra da svaki takav problem treba osvijetliti sa svih straba. Kaže da mu je Capak u neobaveznom razgovoru rekao da je Hrebak testiran i da nije utvrđeno prisustvo koronavirusa, da shodno tome nije mogao zaraziti druge te da ga je konzultirao što dalje s tim nalazom. Na upit može li onda bilo koji građanin tako postupiti i zatražiti mišljenje prvog epidemiologa u državi, Beroš napominje da je preskočen jedan bitan korak - samoinicijativno testiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako netko ima nalaz koji ukazuje da je negativan, onda apsolutno može konzultirati epidemiologa".

Za cjepivo pak kaže da će biti dostupno i Hrvatima. Postoje dvije globalne inicijative, kojima se pridružuje i Hrvatska. Jedna je na razini EU, koja govori o načinu predbilježbe, naručivanja i plaćanja cjepiva. "Napravit ćemo sve da omogućimo dostupnost cjepiva građanima", kaže ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstvo ima i drugih, velikih problema

No uz koronavirus ostaju i već stari problemi u zdravstvu; dugovi, liste čekanja...

"Duboko sam svjestan problema jer sam dvije godine radio kao pomoćnik ministra. Znam da me čeka veliki posao, no uz pomoć tima koji je u formiranju mislim da ćemo naći načina riješiti, naravno ne sve izazove. Možete biti sigurni da ćemo čvrsto i odgovorno nastojati boriti se s izazovima - počevši od lista čekanja, neadekvatnih objekata, potrebno je revitalizirati Imunološki zavod što se poglavito vidi u ovoj situaciji. Počeli smo razmišljati, tražimo načine financiranja navedenih projekata, ne samo iz proračunskih sredstava. Vjerujem da ćemo uspjeti u tim nastojanjima. Mogu obećati građanstvu da ću dati sve od sebe", zaključio je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo