IVAN VRDOLJAK PODNIO OSTAVKU! HNS NE IDE U KOALICIJU S HDZ-om: / 'Bilo je jasno da će se stranka podijeliti, ja to nisam mogao dozvoliti'

Image

Nakon gotovo sedam sati, završena je sjednica proširenog Predsjedništva HNS-a. Ivan Vrdoljak podnio je ostavku na sve pozicije u stranci te predložio da HNS ne ide u Vladu s HDZ-om.

6.6.2017.
15:18
VOYO logo

23:30 - Dvoje članova Predsjedništva tvrdi kako je na sjednici bilo 10 glasova protiv koalicije s HDZ-om, 5 suzdržanih te 1 za koaliciju s HDZ-om, javlja 24sata.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

22:35 - HNS-ov Andro Vlahušić rekao je nakon sedmosatne sjednice proširenog Predsjedništva HNS-a, kako je sretan jer je HNS postao "prava politička stranka" koja je odbila ogromne ponude nuđene im za podršku HDZ-u.

"Predsjednik (Ivan Vrdoljak) je donio odluku koju smo mi poštivali. Postali smo prava politička stranka i sretan sam zbog toga", izjavio je Vlahušić novinarima po završetku maratonske sjednice Predsjedništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit kakve je ponude iz HDZ-a njegova stranka odbila, odgovorio je: "Velike, ogromne".

Vlahušić, koji se protivio suradnji s HDZ-om, još prije sjednice rekao je kako u HNS-u danas odlučuju jesu li trgovačko društvo ili politička stranka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


22:30 - Anka Mrak Taritaš novinarima je rekla tek - 'Sve je već rečeno'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


22:21 - Unatoč ostavci na dužnost predsjednika HNS-a, Vrdoljak će ostati u stranci. Do unutarstranačkih izbora stranku će preuzeti Predrag Štromar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

ZAVRŠILA SEDMOSATNA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA HNS-a: Ivan Vrdoljak podnio ostavku, HNS neće u Vladu s HDZ-om

Image

ZAVRŠILA SEDMOSATNA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA HNS-a: Ivan Vrdoljak podnio ostavku, HNS neće u Vladu s HDZ-om


Tekst se nastavlja ispod oglasa

22:03 - Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izašao je pred novinare.

'Bilo je apsolutno vidljivo da će se stranka podijeliti, ja to nisam želio dozvoliti. Odlučio sam Predsjedništvu predložiti da ne ide u Vladu s HDZ-om i da podnosim ostavku na sve političke funkcije. Imao sam iskrenu namjeru Hrvatsku izvući iz političkih rovova, ali nisam htio dijeliti stranku. Nema cijene kojom bih to dozvolio. To je bilo moje dijete. Ja se odričem svih političkih funkcija, a stranka je usvojila odluku koju sam predložio Predsjedništvu. Ne ulazimo u Vladu RH', rekao je Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


21:50 - Završila je maratonska sjednica Predsjedništva HNS-a koja je trajala gotovo sedam sati.Očekuje se izlazak čelnika stranke te izjava Ivana Vrdoljaka o tome hoće li HNS sudjelovati u preslagivanju Vlade s HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


19:45 - Kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, HDZ-u je, navodno, neprihvatljivo da HNS dobije Ministarstvo obrazovanja ili da Boris Jokić vodi kurikularnu reformu, baš kao što je nekim članovima Predsjedništva HDZ-a neprihvatljivo da Vesna Pusić na bilo koji način sudjeluje u radu Vlade. Iza ovih uvjeta, navodno, stoji Milijan Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


19:00 - Nakon sjednice Predsjedništva Plenković je izjavio da je HDZ spreman na nove parlamentarne izbore, ako do toga dođe, a kada je riječ o suradnji s HNS-om, rekao je da ima jednoglasnu potporu svih nazočnih članova Predsjedništva za suradnju s HNS-om. Istaknuo je i da 'svako sudjelovanje u vlasti podrazumijeva i sudjelovanje na ministarskoj razini '. Plenković je dodao da se čeka odluka HNS-a, koju će HDZ poštovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kako smo ranije danas objavili, najviša tijela stranke navodno će podržati koaliciju s HDZ-om i ulazak u Vladu Andreja Plenkovića, unatoč četvero zastupnika koji su i dalje protiv te opcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o istaknutim članovima iz vrha stranke – Anki Mrak Taritaš, Nadi Turini-Đurić, Vesni Pusić te Goranu Beusu Richembergu. Vodstvo bi lako moglo većinu članova uvjeriti da je preslagivanje mnogo bolja opcija od prijevremenih parlamentarnih izbora. Navodno je upravo to Vrdoljakovo političko rješenje pod maksimom ‘spašavanja Hrvatske’.

Upravo Anka Mrak Taritaš je prije sjednice u HNS-u poručila kako oni 'sigurno neće skrenuti udesno'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prozivaju Vrdoljaka

Vrdoljaka se proziva da je svojim "koketiranjem" s HDZ-om, odnosno razgovorima o mogućoj HNS-ovoj podršci Vladi premijera Andreja Plenkovića prilikom saborskog glasovanja o četiri nova ministra, izravno utjecao na slab rezultat stranke na nedjeljnim lokalnim izborima.

Vrdoljak je u ponedjeljak, nakon sastanka uže koordinacije stranačkog čelništva, potvrdio da je razgovarao s Plenkovićem, a u pogledu svoje budućnosti rekao je da će svoj mandat dati na raspolaganje tijelima stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spreman sam i hoću dati mandat na raspolaganje središnjim tijelima stranke koja donose odluke o budućnosti i vodstva stranke i budućnosti politike HNS-a. Nemam nikakvih ograda da svoj politički rejting stavim ispred interesa Hrvatske, njezinih građana ili HNS-a i moja politička karijera je u tom slučaju zadnja u redu", poručio je Vrdoljak jučer.

"Već sam rekla da neću biti za koaliciju s HDZ-om", izjavila je Vesna Pusić prilikom dolaska u središnjicu stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi danas biramo jesmo li politička stranka ili trgovačko društvo. Protiv sam suradnje", rekao je Andro Vlahušić, koji je još u izbornoj noći tražio ostavku predsjednika Vrdoljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I HDZ se danas sastao

Uoči početka sjednice HDZ-ova predsjedništva njegov član Božidar Kalmeta izjavio je kako je on za koaliciju s HNS-om, jer u ovom trenutku Hrvatskoj treba sigurnost, stabilnost i gospodarski rast i to što se u HDZ-u s HNS-om ideološki i svjetonazorski možda razlikuju to u ovim trenutku apsolutno nije važno niti treba biti važno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član HDZ-ova Predsjedništva Darko Milinović je rekao novinarima kako HDZ ne može pristati na bezuvjetnu suradnju s bilo kim. Podsjetio je da je prije šest do osam mjeseci bio protiv suradnje s Mostom i da je predlagao suradnju s drugim političkim opcijama.

"Sad je to došlo na vidjelo, vidjet ćemo", rekao je Milinović i dodao kako on nije sudjelovao u pregovorima i nije pobornik bezuvjetne suradnje.

"Čut ćemo što će predsjednik stranke predložiti Predsjedništvu i ako procijenim da je to dobro za Hrvatsku bit ću za", rekao je Milinović.

Uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a, premijer Andrej Plenković upitan je ima li četiri nova ministra te je odgovorio - "ima ih koliko hoćete".

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo