borba za pozicije / HNS-ovci ljuti na SDP: 'Previše nude HSS-u, a neće dobiti ništa krucijalno'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HNS-ovci su navodno ljuti na SDP jer 'nudi previše HSS-u kako bi im se pridružio u lijevoj koaliciji'

6.7.2016.
16:13
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

HNS-ovci smatraju kako će Zoran Milanović previše dati HSS-u kako bi se oni priključili takozvanoj lijevoj koaliciji, a od toga neće dobiti ništa krucijalno, prenosi Večernji list.

"Oni su međusobno podijeljeni. Pola HSS-a neće nikada glasati za lijevu koaliciju. Jednostavno, glasovi HSS-a ne idu s HSS-om. Imaju devet dožupana gdje su župani iz HDZ-a. Kako će oni sada s nama? Treba gledati cijeli koncept", kazao je izvor iz HNS-a za Večernji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se dosad u HNS-u nisu negativno izjašnjavali o partnerstvu s HSS-om, očito je do problema došlo zbog raspodjele mandata, odnosno oko dogovora koliko tko 'vrijedi'. Ono što se zna jest da je Zoran Milanović HSS-u za partnerstvo spreman dati i pet sigurnih mandata, ali i Ministarstvo poljoprivrede, a čelnik stranke Krešo Beljak mogao bi postati i potpredsjednik u novoj Vladi. 

S druge strane zadnjih su se dana iz SDP-a mogle čuti i poruke kako bi HNS trebao dobiti koji mandat manje od trenutačnih devet, ali i da u slučaju pobjede na izborima ne mogu više računati na Ministarstvo gospodarstva koje je u pretprošloj Vladi vodio šef HNS-a Ivan Vrdoljak. Kako su Vrdoljak i Milanović danas i sutra u još jednom krugu pregovora, jasno je da je počelo 'bildanje mišića' i da svi žele dobiti što više za sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smijemo dopustiti SDP-u da s nama briše pod. Svjesni smo da će pregovori biti teški, ali imamo svoje minimume ispod kojih nećemo", kažu u HNS-u.

Minimum je, doznaje Večernjak, sedam sigurnih mandata i tri ministarstva. U HNS-u neki predlažu i da se energetika odvoji od Ministarstva gospodarstva, ali i da bi bilo dobro spojiti Ministarstvo graditeljstva sa zaštitom okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo