HNS / i HSU podržali ulicu ustaše Budaka u S. Brodu!

Zahvaljujući HNS-u i HSU-u, Slavonski Brod ostao je jedini grad u Hrvatskoj koji ima ulicu nazvanu po drugom čovjeku vlade NDH i potpisniku rasnih zakona Mili Budaku.

22.9.2011.
17:17
VOYO logo

Gradski vijećnici u Slavonskom Brodu iz redova HNS-a i HSU-a glasali su protiv inicijative Udruge za promicanje lokalne uprave i samouprave PLUS da se u tom gradu ulica Mile Budaka preimenuje zbog njegovog djelovanja u ustaškoj vladi '40-ih godina.

Samo su četiri vijećnika SDP-a glasala za promjenu naziva, dok su, osim HNS-a i HSU-a, protiv promjene naziva glasali i HSP te HSP dr. Ante Starčević. Bila su i četiri suzdržana, i to članovi koalicije HDZ-HSS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS-ovac inicijativu ne shvaća ozbiljno

Ivan Kovačević (HNS) izjavio je u raspravi kako se treba poštovati demokratska volja vijećnika mjesnog odbora Mali Pariz, gdje se ulica nalazi, a koji su odbili promjenu imena.

"Dajem za pravo tim ljudima iz baze da kažu žele li mijenjati ime ulice ili ne", kazao je HNS-ovac te dodao kako "ne bi bilo dobro da imamo peticiju građana. Da je inicijativa došla od Vijeća mjesnog odbora ili od Gradskog vijeća, bilo bi to nešto drugo. Sugestiju PLUS-a ne smatram ozbiljnom", kazao je Kovačević, prenosi portal SBplus.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kud njen muž, tud i ona

HSU-ovka Jasenka Rem je kazala samo da stoji iza svega što je na tu temu napisao njen muž, književnik Vladimir Rem. On je, pak, napisao opširan tekst o tome kako je Budakovo političko djelovanje bilo skromno i nevažno, za razliku od književnog.

"Ovaj tekst ni u primisli ne treba shvatiti kao pledoaje za neku političku rehabilitaciju Mile Budaka. To je riječ protiv 'ukapanja' Mile Budaka, ili, ako hoćete, otpor tendencioznim nastojanjima da se tome istaknutom hrvatskom književniku pošto-poto ugura nož u ruke", napisao je, između ostaloga, muž HSU-ovke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorimo Hitleru galeriju za akvarele

No, slavonskobrodski povjesničar Petar Bašić je ogorčen činjenicom što je glasovima "tobože lijevih snaga potvrđeno protivljenje promjeni imena te nacionalne sramote".

"Nadam se da shvaćate da bez obzira koliko velik akvarelist bio Adolf Hitler, nikome ne može pasti na pamet da zbog njegovih umjetničkih dosega (a to je obrazloženje zašto ne treba mijenjati ime Budakove ulice) otvori galeriju tome 'slikaru' ili po njemu imenuje ulicu u Njemačkoj!?", navodi u pismu našoj redakciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201108060166006 arti-201011170270006 arti-201002220251006 arti-201102090708006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo