HND OPTUŽIO HRT ZA MANIPULACIJU: / 'Krajnje neprofesionalno odlučili su prevariti javnost'

Image
Foto: PIXSELL, Igor Kralj
15.4.2016.
20:10
PIXSELL, Igor Kralj
VOYO logo

"Uprava Hrvatske radiotelevizije krajnje neprofesionalno odlučila je prevariti javnost slanjem priopćenja o jučerašnjem sastanku Ogranka Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskom radiju, pokušavši pritom još jednom unijeti razdor u HND. Svakako nije slučajno što se to radi neposredno pred godišnju Skupštinu HND-a koji je mjesecima agresivno i primitivno napadan lažima, uvredama i prijetnjama. Današnje priopćenje koje je HRT poslao navodno u ime HND-a naoko je sofisticiranije podmetanje ali ništa manje besprizorno.

Naime, jučer je održan sastanak Ogranka HND-a na Hrvatskom radiju čije teme su bile priprema za Skupštinu HND-a te upoznavanje sa stanjem i planovima aktivnosti na Hrvatskom radiju. Kao predsjednik HND-a sudjelovao sam u raspravi o pripremi skupštine HND-a a potom pratio razgovor v.d. ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića i v.d. ravnatelja programa HRT-a Joze Barišića sa članicama i članovima Ogranka HND-a o temama vezanima za Hrvatski radio. Na kraju sastanka gospodin Kovačić je zamolio da se informacije izrečene na sastanku ne iznose u javnost jer je riječ o internim temama i aktivnostima u tijeku. Posebno je naglasio da to govori jer sam ja prisutan sastanku", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOVAČIĆ SPREMA NOVE PROMJENE NA HRT-U: /

Privremeni šef Prisavlja najavio i rezanje najviših plaća

Image
KOVAČIĆ SPREMA NOVE PROMJENE NA HRT-U: /

Privremeni šef Prisavlja najavio i rezanje najviših plaća

Nečuvena drskost

Leković nadalje kaže da mu je rekao da ne treba brinuti jer nikada ne dostavlja medijima informacije sa radnih sastanaka, a posebno ne informacije koje se ne tiču aktivnosti HND-a nego drugih organizacija i institucija, pa tako i HRT-a. No, danas je sam HRT-a, kaže Leković u priopćenju, poslao medijima priopćenje sa jučerašnjeg sastanka i to predstavljajući ga kao priopćenje Ogranka HND-a na Hrvatskom radiju sa potpisom njegove predsjednice Silve Celebrini. "Nečuvena je drskost da HRT-a šalje javnosti navodno priopćenje HND-ova ogranka", naglašava predsjednik HND-a.

Leković nije želio komentirati sadržaj

Leković nije želio komentirati niti sadržaj priopćenja jer je obećao da neće iznositi informacije koje je čuo na radnom sastanku i toga se namjerava držati čak i nakon ovako skandaloznog čina HRT-a jer drži do svoje riječi. Dodaje i da je važno istaknuti da na sastanku nije zaključeno kako će ogranak HND-a na Hrvatskom radiju slati bilo kakvo priopćenje o tom radnom sastanku, a pogotovo ne promotivni pamflet Uprave HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na kraju ali ne najmanje važno, priopćenje u ime bilo kojeg ogranka HND-a, a koje medijima nije poslao sam HND, po Statutu HND-a je nevažeće. Ukoliko se nova privremena Uprava HRT-a željela javno pohvaliti svojim obećanjima zaposlenicima Hrvatskog radija tada je to trebala učiniti u svoje ime, a ne zloupotrijebivši Ogranak HND-a na Hrvatskom radiju, dakle iste one zaposlenike HRT-a kojima su obećanja na sastanku upućena", stoji na kraju priopćenja.

Na sastanku ‘pretresli’ nagomilane probleme

Podsjetimo danas je HRT priopćio da je Ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) na Hrvatskom radiju održao sastanak s vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Sinišom Kovačićem na kojem je novo privremeno vodstvo javne radiotelevizije obećalo razdvajanje radija i televizije, vraćanje digniteta radija kao mediju te brzo rješavanje tekućih pitanja funkcioniranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ističe u odaslanom priopćenju, radijski novinari i urednici su u kolegijalnom i otvorenom razgovoru s Kovačićem i v.d. ravnateljem programa Jozom Barišićem, ‘pretresli’ nagomilane probleme, naglasivši posebno devastiranje radijskog deska, kadrovsko i materijalno siromašenje radija te prevelikog broja urednika i problema da se “ne zna kome se treba obratiti”.

Kovačić je, istaknuto je u priopćenju, otvoreno govorio o uočenim problemima te iznio niz primjera nevjerojatnih ugovora i aneksa koji su pojedincima donosili (i još donose) visoke plaće, a najavio je ‘rezanje’ najviših plaća i uspostavljanje ravnoteže u sklopu kolektivnog pregovaranja sa sindikatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRT odgovorio

Hrvatska radiotelevizija je odgovorila na to priopćenje svojim, opovrgavajući tvrdnje predsjednika Hrvatskoga novinarskog društva Saše Lekovića da je vodstvo HRT-a medijima poslalo priopćenje o zaključcima s jučerašnjega sastanka HND-ova ogranka Radio održanoga u Hrvatskome novinarskom društvu.

"Hrvatska radiotelevizija na svojoj službenoj unutrašnjoj stranici namijenjenoj zaposlenicima već niz godina omogućuje prostor sindikalnim organizacijama i profesionalnim odnosno strukovnim udruženjima koja djeluju na Hrvatskoj radioteleviziji. U skladu s tim te s dosadašnjom praksom u rubrici posvećenoj Hrvatskome novinarskom društvu na HRT-ovoj unutrašnjoj stranici danas poslijepodne je na temelju primljene e-poruke predsjednice HND-ova ogranka Radio Silve Celebrini objavljeno izvješće sa spomenute sjednice", istaknuto je u priopćenju s HRT-a u kojem se navodi i da vodstvo Hrvatske radiotelevizije poziva i da se javni medijski servis ne instrumentalizira, odnosno da se ne koristi za potrebe unutrašnjih obračuna u Hrvatskome novinarskom društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo