Lijepa slavonska priča / Hit u svijetu: Za njihovom paprikom poludjeli Kinezi! Sami je beru, čiste, i suše na dimu slavonskoga hrasta

Pa se i poznati njemački kuhar, videobloger, okušavajući se u pravljenju kulena pohvalio odakle je nabavio magični začin

8.9.2019.
8:20
VOYO logo

Dobra priča iz Slavonije. I još k tome vezana je uz poljoprivredu.

Paprika koju uzgaja 11-eročlana obitelj iz Vrbanje postala je hit u svijetu. Crveni začin obitelji Marić traži se čak i u Kini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj Marić obilazi svoje polje paprike. Prva je berba upravo završena.

"Sada upravo papriku što gledamo je jedan dio obran. Znači ovdje se vidi, sve obrane paprike. Jedna ruka branja je prošla, drugu ruku čekamo, evo već ima crvene plodove. Zriju za branje", govori za RTL Danas Ivan Marić, proizvođač paprike iz Vrbanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pokušaja uzgajanja nekih drugih kultura, prije 13 godina odlučili su se za papriku. Educirali se, svladali tehnologiju i ove će godine proizvesti 15 tona, a zatim sve samljeti u začinsku, ljutu i slatku papriku. Računaju na oko dvije i pol tone za prodaju. Sami je beru, čiste, a zatim suše i to na dimu slavonskoga hrasta.

I ne žale se na vremenske prilike, jer papriku i navodnjavaju i štite od tuče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Paprika je kao što vidite extra kvalitete. Zdrava je, jer išli smo na folijarno prskanje, poslije nije zaljevana. Dobijemo manji prinos, ali bolju kvalitetu", kaže nam Darko koji upozorava kako su njihove papričice doista ljute. Ne kaže se uzalud- ljut ko paprika. 

A njihova paprika ide u sve slavonske delicije, čak i u sir, a naravno i u kobasicu, kulen, čobanac, fiš paprikaš. Pa se i poznati njemački kuhar, videobloger, okušavajući se u pravljenju kulena pohvalio odakle je nabavio magični začin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova se papika koristi i u farmacutske svrhe.

"Koriste pčelari u kreme što prave prirodne, stavljaju ljutu papriku i onda izvlače reumu. Pošto je ljuta pa se i tu koristi", rekao je Branimir Marić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa Marići sve prodaju. Za 80 kuna po kilogramu na veliko, ili 100 kuna na malo, prodaju i preko prozora i na tržnici. A poštom papriku šalju i na drugi kraj svijeta. 

"Bili smo na sajmovima i kinezi su oduševljeni, papriku pakiramo u bočice, i oni su to uzeli kao suvenire. Recimo koreanci, njih to toliko nije zanimalo kao kineze.
Vjerojatno im je kuhinja slična kao naša. Ljuto vole."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa od poljoprivrede Marići dobro žive, ali, bez sumnje, narade se od jutra do mraka. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo