Heroina s antraksom može biti i u Hrvatskoj

29.1.2010.
9:12
VOYO logo

Infekcija antraksom, koji se očito širi putem heroina, otkrivena je prvi put u prosincu 2009. godine u Glasgowu, a do 25. siječnja potvrđeno je sedamnaest slučajeva zaraze diljem Škotske, pri čemu je osam zaraženih osoba preminulo, objašnjavaju u Uredu.

Pretpostavlja se kako je heroin ili agens za miješanje s heroinom koji je uzrokovao zarazu kontaminiran antraksom tijekom proizvodnje ili rukovanja. Škotski epidemiolozi upozorili su javnost da je tako kontaminiran heroin opasan ukoliko se uzme bilo kojim putem, a ne samo intravenozno. Kao znakove infekcije naveli su crvenilo ili oteklinu oko mjesta uboda ili druge simptome ozbiljne infekcije, kao što je visoka temperatura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još uvijek nije točno utvrđeno radi li se o jednoj kontaminiranoj pošiljci ili više njih, te radi li se o namjernom postupku ili slučajnoj kontaminaciji. Ne zna se niti izvorište, no tip heroina upućuje na područje Zlatnog polumjeseca – dakle na Pakistan, Afganistan i Iran. Do sada nije bilo podataka o ovakvom tipu terorizma – dakle, namjernom širenju antraksa putem heroina, no sve je moguće i zato treba biti na oprezu", pojasnio je za Novi list predstojnik Vladina Ureda, mr. krim. Dubravko Klarić.

Potvrdio je i da se ne može zanemariti mogućnost da je dio heroina iz neke od kontaminiranih pošiljaka, ukoliko je istih bilo više, završio i na hrvatskom području. U dogovoru s HZJZ-om Ured je poslao i posebno upozorenje i svim službama koje dolaze u doticaj s drogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, antraks je bakterijska infekcija koja se uglavnom prenosi preko kože, no u vrlo malom broju slučajeva može se prenijeti i inhalacijom, a neki njegovi oblici rezultiraju vrlo visokom smrtnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo