'Hercegovci su dobri, marljivi, uplašeni ljudi'

'Protivio sam se 11. izbornoj jedinici jer generira mnoge probleme i jednu veliku netrpeljivost.

22.2.2010.
19:23
VOYO logo

U prvoj emisiji tog naziva u kojoj je sudjelovao, Ivo Josipović je ustvrdio kako se ne zalaže da se dijaspori odmah i u potpunosti oduzme pravo glasa, nego da se Ustavom treba napraviti korekcije tog sustava kojim se uvijek "preferira jedna opcija, što generira netrpeljivost". Izjavio je i kako se ustavnim promjenama treba izmijeniti "jedno od najgorih izbornih zakonodavstava u Europi" koji je "rezultat političkog inženjeringa".

Potvrdio je da će otići u Jasenovac, dok za Bleiburg nije: "Otišao bih i na Bleiburg, ali on se upotrebljava za reviziju povijesti što je neprihvatljivo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o delegiranju glasnogovornice Jadranke Kosor u Nadzorni odbor Fine, kazao je kako ne zna za "životno iskustvo" diplomirane novinarke Martine Banić, "ali ako ga nema onda mi je teško razumjeti njeno imenovanje". U nadzornim odborima državnih tvrtki "podobnika nikada nije trebalo biti. Ja očekujem stručnost", kazao je, dodajući da se stavljanjem ministara u te odbore odgovornost za tvrtke diže na razinu Vlade.

'Trebalo se rušiti cijene postojećih stanova'

Što se tiče Vladine posudbe za kupnju prvoga stana od dvjestotinjak eura po kvadratu, Josipović je kazao da to "nije mala pomoć", ali da bi se trebalo "razmisliti o mjeri koja bi snizila cijenu stana, a ne posuđivati novce za postojeće stanove koji su nedostupni i održavati im visoku cijenu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov gospodarski savjet, najavio je, bit će pojačan i "nije kreiran zato da zabija nož u leđa vladi".

"Savjet vidim kao pomoć sebi da razumijem sve probleme i kuda zemlja treba ići. Želim biti partner Vladi tako da je nervoza u Vladi nepotrebna. Ne stvaram paralelnu vladu, to mi nije cilj, ali predsjednik mora imati inicijativu i davati pohvale i kritike", izjavio je, zaključujući da ne izlazi izvan ovlasti nego je "vrlo čvrsto na svom mjestu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje jesu li potrebni prijevremeni izbori, kaže kako mu "nije posao o tome nagađati. Respektiram trenutnu parlamentarnu situaciju i bilo bi neukusno nagađati o padu Vlade, a željeti s njom surađivati".

Možda je Hebrang bio pospan na inauguraciji...

Na kritike Andrije Hebranga kako na inauguraciji nije bilo dovoljno zastava odgovorio je kazavši da se nada "da to nije nastavak politike da ne govori cijelu istinu", jer svatko tko ima video može provjeriti činjenicu da je bilo deset velikih zastava i dva grba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda ih nije vidio, možda je bio pospan", kazao je Josipović.

Za nedolazak predsjednika Srbije i njegovih izaslanika na vlastitu inauguraciju kaže da se radilo o ne baš najboljoj poruci i "propuštenoj prilici za brz dijalog", no i da će se prepreke brzo ukloniti. Srbiju smatra važnim partnerom u regiji i treba raditi na pozitivnom nadmetanju između dviju zemalja - "tko će biti bolji u reformama i građenju mira", ustvrdio je. Pročitao je u srbijanskom tisku da se u Srbiji planira njegov i Tadićev sastanak, no konkretnog prijedloga nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vlada može primijeniti mjere ako tržište energenata izađe iz okvira socijalne države'

O skorom poskupljenju energenata je kazao da je tek načelno da je "Hrvatska u tržištu koje diktira cijene. Država ima mogućnost ograničene intervencije, no može primijeniti mjere ukoliko to tržište izađe iz okvira socijalne države". Što se tiče smanjenja poreza na energente, kazao je tek da je "potrebno zaštititi životne potrepštine". No, kriznom se porezu protivi.

"Ja sam bio protiv njega kad se glasovalo u Saboru, ali i veliki dio stručnjaka i gospodarstvenika kažu da nije bio dobar potez iako je privremeno popunio državnu kasu, jer je imao kontraefekte", kaže Josipović dodajući da krizni namet po mišljenju stručnjaka "umrtvljuje promet i šteti gospodarstvu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriterij po kojemu je birao savjetnički tim, tvrdi, bio je stručnost i dosadašnji rad.

'Apsolutni je demokratski iskorak da javnost prorešeta taj moj tim'

"Imao sam problema u odnosu na jednog povjerenika (za selo, Matu Mlinarića op.a.) koji nije dao potpunu informaciju o problemu koji ima sa zakonom i prije njegova imenovanja je bilo jasno da ne može na tu planiranu poziciju", izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pohvalio je vlastito neimenovanje Mlinarića ustvrdivši kako je "apsolutni demokratski iskorak da javnost prorešeta taj moj tim. Bilo bi dobro vidjeti i bi li ministri prošli tu provjeru". Preporučio je kako bi i za Vladu bilo dobro da oni koji imaju problema sa zakonom nemaju popusta, jer se onda ne bi događalo da neki bivši ministri budu predmetom istraga.

Što se tiče Saše Perkovića koji mu je pomogao u borbi protiv paraobavještajnog podzemlja ponovio je da je "iz medija došao jedan uradak koji je značio nasrtaj na moja ljudska prava" od kojeg se imao pravo zaštititi pa se obratio, naglašava, "nadležnim institucijama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Perković nije napravio ništa protuzakonito, bio je kanal nadležnog tijela", ustvrdio je Josipović. Nije htio govoriti o imenima tih paraobavještajaca jer o njima računa trebaju voditi nadležne institucije, nego je kazao da je to bilo "na rubu kriminala".

Poželio Bajiću uspjeh

Upitan za ocjenu rada glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića kazao je kako je "napravio nekoliko zanimljivih poteza u reorganizaciji DORH-a i nekoliko velikih akcija, ali trpi kritike zbog nekih predmeta na kojima se nije pravovremeno radilo", te mu poželio uspjeh u trećem mandatu. Ustvrdio je i da činjenica da se istrage nisu pokretale u mandatu Ive Sanadera svjedoči da su postojale političke opstrukcije, ali i da je borba sadašnje Vlade protiv korupcije "dobro krenula".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je glasao protiv sporazuma o arbitraži Hrvatske i Slovenije, kazao je da bi isto glasao iako je sada drugačija situacija nego onda, te zaključio:

"Založit ću se da naš tim bude maksimalno stručan i spreman i da iz arbitraže izvučemo najbolje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pantovčak - lijep, ali...

Što se tiče samog Pantovčaka, ustvrdio je kako je lijep, ali nije funkcionalan zbog fizičke razdvojenosti zaposlenika Ureda predsjednika.

"Ali sada ići u trošak seljenja i adaptacije novih prostora bi bilo neodgovorno prema sadašnjoj financijskoj situaciji", kazao je. Neće biti otpuštanja, nego tek različitih razmještaja zaposlenika. Osim tradicije "s predsjednikom na kavu", Josipović najavljuje uvođenje tradiciju "s predsjednikom na Facebook" i "s predsjednikom na koncert". Kazao je i kako je klavir na Pantovčaku "raštiman, jer se na njemu nije puno sviralo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi potezi će mu biti sastančenje sa Gospodarskim savjetom i savjetom za branitelje, uskoro će se sastati i sa čelnicima sindikata kako bi imenovao povjerenika za radništvo, a idući tjedan na dva dana putuje u Bruxelles gdje će pokrenuti prve vanjskopolitičke inicijative, kazao je.

Prethodni članci:

arti-201002220105006 arti-201002220693006 arti-201002190342006 arti-201002200049006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo