AKO JE TOLIKO MOĆAN / Izjava koja ulazi u anale Plenkovićevog rata sa zdravim razumom: A baš sve bi mogao promijeniti samo jednom rečenicom...

Image

Zašto Kuščević uživa povjerenje Plenkovića i HDZ-a čak i na optuženičkoj klupi?

9.3.2023.
14:38
VOYO logo

Fascinantna je lakoća s kojom premijer Andrej Plenković s revera otresa pitanja o nekadašnjim bliskim suradnicima i perjanicama HDZ-a, koji se potucaju po sudovima zbog korupcije i malverzacija s državnom/općinskom imovinom ili lovom. Štošta smo već od njega čuli, ali reakcija na početak suđenja bivšem ministru i političkom tajniku HDZ-a Lovri Kuščeviću ući će u anale Plenkovićevog rata sa zdravim razumom.

"Kuščevića se tereti za nešto iz 2009. ili 2010., dok je bio načelnik u Nerežišću, nije on napravio ništa loše dok je bio ministar. Malo nijanse, nije loše govoriti istinu u cijelosti", cinično nam poručuje predsjednik Vlade i HDZ-a čiji je ministar Kuščević na koncu i izgubio visoke političke pozicije zbog malverzacija, prema Uskoku, teških četiri milijuna kuna. Prema Plenkovićevoj logici, zapravo je i okej baviti se mutnim poslovima u Nerežišću ili bilo kojoj drugoj općini; to čak može biti i poticaj strelovitom političkom usponu kakav je imao Kuščević, koji će postati i jedan od najbogatijih ministara u Plenkovićevim vladama. Štalu je pretvorio u vilu vrijednu šest milijuna kuna, a imovina mu je procijenjena na osam milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A obogatio se, kako tvrdi DORH, kao načelnik bračke općine Nerežišća. Tereti ga se za prenamjene zemljišta, izmjene prostornog plana od kojih je samo Kuščević imao koristi, dodjeljivanje POS-ovog stana šogoru, te za primanje mita i nezakonitosti s nekretninama.

Kuću zbog koje je, između ostalog, ostao bez ministarskog položaja i zbog koje se USKOK bavio njegovim poslovima, iznajmljivao je za 2300 eura tjedno. Vila je to za odmor od 239 metara četvornih s vanjskim grijanim bazenom, četiri kupaonice i pet spavaćih soba. Kako je onomad otkrio Telegram, ta se vila reklamirala s fotografijom poglavnika Ante Pavelića iznad kamina i hrvatskim grbom s prvim bijelim poljem. Punih 11 godina u katastar je bila upisana kao pašnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mutni poslovi u Nerežićima nisu ga zaustavili u usponu do Banskih dvora, štoviše, kad mu je Uskok bio za vratom, premijer ga je do kraja branio tvrdnjama da je žrtva „planskog bombardiranja“ (skupa s tadašnjim ministrima Tomislavom Tolušićem, Gabrijelom Žalac i Goranom Marićem). I tada, kao i sada, Plenković se zaklinjao u borbu protiv korupcije, a u svima koji su kopali po imovini njegovih suradnika vidio je državne neprijatelje koji samo žele osujetiti njegove povijesne uspjehe i uspjehe njegove vlade i HDZ-a.

Jedan od rijetkih koji po padu s visoke dužnosti nije izbačen iz stranke

Kuščević je jedan od rijetkih HDZ-ovih 'fazana' koji po padu s visoke dužnosti nije izbačen iz stranke. I ne samo da nije izbačen, u studenome 2020. ponovno je izabran za predsjednika HDZ-a Nerežišća, a predsjednik HDZ-a to će popratiti izjavom da 'Lovro nije za ništa još kriv i ima sva prava da se kandidira'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči izbora, u lipnju iste godine Kuščević će se pojaviti i na predstavljanju Plenkovićeva i HDZ-ova izbornog programa 'Sigurna Hrvatska' i poručiti da će 'kao predsjednik općinske organizacije, potpredsjednik županijske i član Središnjeg odbora dati maksimum za još jednu pobjedu HDZ-a'.

I ništa ga nije omelo na putu da ostane najvažniji brački i jedan od najvažnijih dalmatinskih HDZ-ovaca, a prošle godine Nacional je otkrio i kako se Kuščević bacio u poduzetničke vode; osnovao je tvrtku Eco Living koja se, baš kao i ona Tomislava Karamarka, bavi proizvodnjom električne energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako stojimo s pravosuđem i suđenjima...

Kako stojimo s pravosuđem i suđenjima 'bivšim' HDZ-ovim moćnicima, nije isključeno da će nakon svega Kuščević biti oslobođen svih optužbi, da će slučaj otići u zastaru ili će suđenje toliko dugo trajati da će svi zaboraviti tko je on uopće i bio i čime se bavio. Uostalom, samo je jedan u dugom nizu dužnosnika osumnjičenih ili optuženih za teške malverzacije i korupciju, toliko dugom da javnost prestaje i zanimati njihova sudbina premda su itekako utjecali na živote svih građana Hrvatske.

Uz to, iz objavljenih poruka koje među sobom razmjenjuju visoki funkcionari vidimo i da malverzacijama, korupciji, namještanju poslova i zaposlenja nema kraja. Jedino čemu Plenković želi stati u kraj jesu zviždači i mediji koji sve to čine dostupnim javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednom rečenicom bi mogao sve promijeniti

Ako je doista toliko moćan koliko se čini, ako je poslušnost voljenom vođi glavna drugarska karakteristika, ako u stranci i u državi ništa ne može proći bez njegova blagoslova, ako tvrdi da je posvećen borbi protiv korupcije i da nema ništa sa svim makinacijama HDZ-ovaca otkad ih on vodi, nevjerojatno je da nijednom, ali baš nijednom Plenković stranačkim drugovima nije poručio da naprosto prestanu - krasti.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču