Jurlina Alibegović za rtl direkt / HDZ-u se ovo neće svidjeti: Mostova ministrica potvrdila da će inzistirati na ukidanju nekih županija

Više od 550 općina i gradova od kojih se polovica ne može samofinacirati, trom i glomazan državni aparat s vojskom činovnika to su frustracije i običnih građana i gospodarstva koje sve to mora nahraniti. Osoba koja se prihvatila te reforme je ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović s kojom smo o tome razgovarali u RTL Direktu

1.2.2016.
22:38
VOYO logo

Jedna od najvećih reformi i velika očekivanja birača se nalaze u sektoru javne i lokalne uprave i samouprave.

Više od 550 općina i gradova od kojih se polovica ne može samofinacirati, trom i glomazan državni aparat s vojskom činovnika to su frustracije i običnih građana i gospodarstva koje sve to mora nahraniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoba koja se prihvatila te reforme je ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović s kojom smo o tome razgovarali u RTL Direktu.

Vi ste u vladu ušli kao nesporni stručnjak, i još mnogo drugih kolega s idejom da su reforme prioritet, međutim svjedočimo jako velikoj politizaciji i podjeli društva. Mogu li se reforme provoditi u ovako politički i ideološki nabrijanoj atmosferi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih spustila loptu na zemlju i rekla da su našoj zemlji reforme nužnost. Svaka vlada koja želi dobro svojoj zemlji i građanima treba težiti prema reformama. Vjerujem da ću se na miru posvetiti poslu. Ova Vlada ima strateške ciljeve, kao i moje Ministarstvo, i mi smo usmjereni u njihovo provođenje".

Pređimo mi sad na ono što se od Vas očekuje. Državna uprava se već godinama percipira kao preglomazan aparat za Hrvatsku, a Vi i još nekoliko ministara ste već na prvoj sjednici vlade tražili da bude još veća, da ima prostora da se zaposli još ljudi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još jednom bih htjela ponoviti - na prvoj sjednici su ministri prezentirali stanje u svojim resorima. Jedna od tema je i broj zaposlenih te broj potencijalno zaposlenih. Međutim, reforma ide u pravcu da nema novih zapošljavanja. Znate da je na snazi odluka gdje se kaže da u javnoj upravi nema zapošljavanja, nego je jedino moguće zapošljavanje odlazak dva zaposlena i zapošljavanje jednog".

Ali, čini mi se da smo mi na ostali na istom broju zaposlenih u javnoj upravi u zadnje četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu Vam reći trenutni podatak o broju zaposlenih u državnim i javnim službama. Državnih službenika je nešto više od 58.000, a u javnim službama je zaposleno nešto više od 169.000 službenika".

Je li to previše za zemlju poput Hrvatske?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je teško reći je li previše ili premalo. Potrebno je prije svake reforme napraviti sveobuhvatnu analizu. I ja kao predstavnik istraživačke zajednice zagovaram analizu i pozivanje svih relevantnih stručnjaka u davanju prijedloga".

Vi ste već radili analizu i ona je pokazala da je preko polovice jedinica lokalne samouprave ne može samostalno financirati. Treba li ukinuti oko 200 općina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo je važno znati koje zadaće lokalna i regionalna samouprava mora pružiti građanima, a koje gospodarstvu. I to je temelj na kojem treba graditi sustav. Usluge s emoraju isfinancirati. Važno je da ta usluga bude kvalitetna, da građani i gospodarstvenici budu zadovoljni kvalitetom usluge, a isto tako usluga ne smije biti skupa".

Znači, morat ćemo ići u racionalizaciju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno. Reforme su nužnost".

HDZ je bio protiv ukidanja županija. Što Vi tu kažete?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reformska vlada zagovara reforme. Reforme su usmjerene prema učinkovitom javnom sektoru. Dio javnog sektora je i lokalna i regionalna samouprava i njih slijede ozbiljne i temeljite reforme s ciljem kvalitetnije javne usluge".

Znači, bit će manje županija, odnosno, okrupnit ćemo županije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da. Hrvatska je relativno mala zemlja, a veliki je broj lokalnih jedinica. Izuzetno smo fragmentirana zemlja i sasvim sigurno treba napraviti optimalan organizacijski i teritorijalni ustroj".

Bit će rezova - do kada to možemo očekivati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sveobuhvatne analize treba svakako napraviti. Kao i reforme i to do novih lokalnih izbora".

Vi ste stručnjakinja, ali sad ste u politici. Očekujete li političke otpore i koliko u provođenju reforme možete očekivati potporu premijera Oreškovića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka reforma treba i političku podršku.Premijer čvrsto stoji na stanovištu da su reforme nužnost za boljitak Hrvatske. Podrška premijera je apsolutno".

Jedno od politički pitanja koje se nalazi u vašem resoru je i zakon o istospolnim zajednicama, koji de facto legalizira brak između homoskesulanih osoba, hoćete li ga mijenjati? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije moja tema, ali je u resoru. Zakon se ne mijenja. Danas sam dobila podatak da je u Hrvatskoj sklopljeno 109 životnih partnerstva. Hravtska je ponosna da ima takav zaklon".

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo