HDZ-u mjesec dana pred izbore nema pomoći

Da je vrlo izvjestan debakl HDZ-a na izborima koji će se održati točno za mjesec dana pokazuje i najnovije istraživanje CRO Demoskop.

4.11.2011.
12:53
VOYO logo

Lijeva koalicija okupljena oko SDP-a ima potporu 37,2 posto građana, što predstavlja blagi porast (+0,5) u odnosu na prošli mjesec. HDZ ima podršku svega 18,3 posto građana, što je za 0,7 postotnih poena slabiji rezultat u odnosu na prošli mjesec, pokazuje redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus CRO Demoskop.

S podrškom od 5,7 posto građana koji su sudjelovali u istraživanju Hrvatski laburisti jedini uz Kukuriku koaliciju i HDZ prelaze izborni prag. HSP se i ovaj mjesec zadržao na sličnom rezultatu kao i prošli mjesec (3,9 posto), dok se druga stranka vladajuće koalicije HSS, sa sadašnjih 3,6 posto na nacionalnoj razini, djelomično udaljio od izbornog praga. HSLS se drži iznad tri posto (3,1 posto), a vrlo sličnu podršku ima i lista Ljube Jurčića, Bloka umirovljenici i PGS-a (3 posto). U ovom trenutku još samo HDSSB bilježi nešto viši rezultat (2,5 posto), dok ostale liste imaju potporu ispod 2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesec dana prije izbora čak 18 posto građana izjasnilo se da ne zna kome će dati svoj glas.

Vladi nategnuta dvojka

Vlada Jadranke Kosor ima podršku svega 19,6 posto građana, dok je ne podržava njih 69,6 posto. Nisku potporu premijerkinoj politici potvrđuje i vrlo slaba ocjena rada Vlade - svega 2,09.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 43,4 posto izbora (prošli mjesec 43,6 posto) najpozitivniji je političar u zemlji. Na drugom mjestu doživljaja pozitivnih političkih osoba nalazi se i dalje guverner Rohatinski koji je najpozitivniji za 8,1 posto građana, dok mu se približava lider lijeve koalicije - Zoran Milanović - koji je na trećem mjestu s izborom od 7,5 posto. Jadranka Kosor je četvrta s izborom od 6,3 posto (7 posto u listopadu). Među deset najpozitivnijih doživljaja političara još su Dragutin Lesar (4,4 posto), Ljubo Jurčić (3,3 posto), Vesna Pusić (3,1 posto), Radimir Čačić (1,0 posto), Dražen Budiša (0,8 posto) i Darinko Kosor (0,6 posto).

Kosorica sve nepopularnija

Sanader je na ljestvici negativnog doživljaja i dalje na vrhu, ali se smanjila prednost pred njegovom nasljednicom, koja je značajno podigla negativni rejting u posljednjih dva mjeseca. Tako je početkom studenog Sanader najnegativniji političar za 24,9 posto ispitanika (prošli mjesec 26,3 posto). Na drugom je mjestu premijerka Kosor s negativnim doživljajem od 22,2 posto, a na trećem Vladimir Šeks s izborom od 13,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju CRO Demoskop smatraju da je najznačajniji događaj proteklog mjeseca pokretanje istrage protiv HDZa i blokada imovine stranke, a druga dva najvažnija događaja su gospodarska kriza i početak suđenja Sanaderu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo