HDZ-U DOSTA STANKI I REPLIKA: Jandroković želi mijenjati Poslovnik Sabora koji je, kaže, imao smisla u uljuđenijim vremenima

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković namjerava ovih dana predložiti izmjene saborskog Poslovnika koje bi mogle biti izglasane već uoči zimske stanke 15. prosinca.

27.11.2017.
10:55
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Jandroković je, piše Večernji list pozivajući se na njemu bliske izvore, svjestan da će se suočiti s optužbama za gušenje demokracije i slobode govora, ali smatra da je izmjena Poslovnika nužna jer je postojeći donesen i funkcionirao je u vremenima kada je rasprava u Saboru bila uljuđenija nego danas.

Image
[VIDEO] KAOS U SABORU: /

Oporba pobjesnila zbog Jandrokovića, lupala po klupama, Beljak urlao: 'Dođi, ovamo, j... kukavice!'

Image
[VIDEO] KAOS U SABORU: /

Oporba pobjesnila zbog Jandrokovića, lupala po klupama, Beljak urlao: 'Dođi, ovamo, j... kukavice!'

Povrede Poslovnika služe kao povod za bezbrojne replike

Smisao izmjena Poslovnika bio bi ubrzavanje rasprava i svođenje zloporaba poslovničkih mogućnosti na minimum. Drugim riječima, namjera je da se stane na kraj zloporabama instituta stanke te povrede poslovnika koji najčešće služe kao povod za (bez)brojne replike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, mnogi zastupnici tobože repliciraju jedni drugima unutar istog kluba kako bi, zapravo, kritizirali drugu stranku, a sama replika se često svodi na to da se iskaže slaganje sa svojim kolegom, a pravo na riječ koristi se za sasvim druge rasprave od onih koje su u tijeku.

Zlorabeći institut replike, zastupnici su gotovo prestali koristiti pojedinačne rasprave. No, ne treba zaboraviti da je sve te alate u saborskim raspravama koristila i Jandrokovićeva stranka, HDZ, kada je bila u oporbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto opomene razmatra se uvođenje sankcija

Večernji list piše da vladajući ubuduće kane točno precizirati kada se može tražiti stanka, a za manipulacije povredom poslovnika, za što se sada dobiva opomena, razmišlja se o nekom obliku sankcije. Također, vladajuće u Saboru posebno izluđuje što se stankama usporava rad, pa rasprave zbog toga često počinju i sa zakašnjenjem od sat ili sat i pol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije Jandrokovića namjeru za izmjenama Poslovnika spominjala su i dvojica njegovih prethodnika - Željko Reiner (HDZ) i Božo Petrov (Most), a prijedlozi etičkog kodeksa i izmjena Poslovnika, ponuđeni još za vrijeme bivše koalicijske Vlade HDZ-a i Mosta, nalaze se u Odboru za Ustav.

Posljednju značajniju izmjenu Poslovnika napravila je bivša SDP-ova većina kada je ukinula institut ispravka netočnog navoda, no tada je u zamjenu proširena mogućnost replike pa je omogućeno repliciranje unutar kluba i Vladi, a što zastupnici sada uvelike koriste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo