'TO JE KRIVOTVORINA' / HDZ tvrdi da je bio prva 'nesocijalistička stranka' u Jugoslaviji: 'Naprosto lažu'

Image
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL, HDZ.hr

Taj HDZ-ov sabor nije bio prva osnivačka skupština neke nesocijalističke stranke ni u Hrvatskoj, a kamoli na prostoru Jugoslavije

25.2.2019.
8:52
Željko Lukunić/PIXSELL, HDZ.hr
VOYO logo

HDZ je na svojoj službenoj internetskoj stranici u tekstu Dinka Čuture o 29. obljetnici Prvog općeg sabora stranke napisao da je to bio "prvi osnivački sabor jedne 'nesocijalističke' stranke u tadašnjoj Jugoslaviji". 

Na jučerašnji dan prije 29 godina započeo je Prvi opći sabor HDZ-a, koji je trajao dva dana, a povodom te obljetnice veteran stranke Čutura napisao je prigodan tekst. "Bio je to prvi osnivački sabor jedne 'nesocijalističke' stranke u tadašnjoj Jugoslaviji i prvi sabor jedne hrvatske demokratske stranke nakon više od pola stoljeća komunističkog jednoumlja", ustvrdio je Čutura, kojeg je Vlada Andreja Plenkovića u svibnju 2017. postavila na čelo Hrvatskog državnog arhiva. U sljedećoj je rečenici on još jednom inzistirao da je to bio »prvi sabor jedne demokratske stranke nakon pola stoljeća totalitarizma", piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj HDZ-ov sabor nije bio prva osnivačka skupština neke nesocijalističke stranke ni u Hrvatskoj, a kamoli na prostoru Jugoslavije. Čutura i HDZ su ignorirali stranke osnovane prije njihove. Budući da se krajem osamdesetih godina u okviru SFRJ najviše u Sloveniji osporavalo komunistički monopol i izražavalo zahtjeve za višestranačkim pluralizmom, logično je da je upravo u toj republici utemeljena prva stranka. U dvorani ljubljanskog Cankarevog doma, 11. siječnja 1989. održana je osnivačka skupština Slovenskog demokratskog saveza, a Dimitrij Rupel izabran za predsjednika. Tek pet mjeseci kasnije osnovan je HDZ, a skup u Lisinskom o kojem piše Čutura dogodio se više od godinu dana nakon Cankarevog doma. Što se Hrvatske tiče, HDZ je prestigao HSLS, čiji je inicijativna skupština održana 21. veljače 1989., a osnivačka iste godine 20. svibnja u tadašnjem Radničkom i narodnom sveučilištu Moša Pijade. 

"HDZ naprosto laže"

Dugogodišnji član HSLS-a Božo Kovačević, nekadašnji ministar i veleposlanik u Rusiji, bio je, pak, iznenađen je što si je HDZ počeo prisvajati status prve nesocijalističke stranke u Hrvatskoj. Kovačević je, naime, aktivno djelovao na hrvatskoj političkoj sceni krajem osamdesetih i dobro se sjeća tadašnjih zbivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ naprosto laže. Čak i u dnevnicima Franje Tuđmana ima natuknica da je HSLS osnovan 20. svibnja 1989. Uime inicijativnog odbora HDZ-a na toj su osnivačkoj skupštini kao gosti bili Tuđman i Dalibor Brozović, koji je i održao pozdravni govor. Lako je provjerljivo da je HSLS prvi osnovan", kaže Kovačević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo