domagoj milošević novi glavni tajnik stranke / HDZ se odlučio za sastavljanje nove većine: 'Nesuvislo je da Orešković vodi Vladu HDZ-a i MOST-a bez čelnika tih stranaka'

HDZ se odlučio za sastavljanje nove većine, a cilj je da ona bude kvalitetna, rekao je novinarima nakon sjednice Središnjeg odbora predsjednik stranke Tomislav Karamarko i otklonio mogućnost dalje suradnje s Mostom.

4.6.2016.
11:24
VOYO logo
Image
KRIZA VLASTI na vrhuncu /

Sastaju se Predsjedništvo i Središnji odbor HDZ-a: što će odlučiti Karamarko i vrh stranke?

Image
KRIZA VLASTI na vrhuncu /

Sastaju se Predsjedništvo i Središnji odbor HDZ-a: što će odlučiti Karamarko i vrh stranke?

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko se napokon obratio javnosti, nakon završene sjednice Središnjeg odbora stranke. Nije želio reći koliko bi HDZ mogao imati ruku u Saboru u slučaju preslagivanja. Naglasio je kako je dobio potporu u stranci da, ako se krene u preslagivanje, on bude mandatar.

Ostaju pri stavu da premijer Tihomir Orešković više nema povjerenje HDZ-a. Nije precizirao na koji način namjeravaju maknuti Oreškovića s premijerske pozicije, hoće li to biti opozivom u Sabru ili izlaskom HDZ-ovih minista iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaključili smo da imamo predispozicije i dobre momente da uđemo u preslagivanje, ne bi sada s kime. O tehnici opoziva Oreškovića dogovorit ćemo se sa svojim ljudima u Saboru", poručio je te dodao kao se premijer i on nisu čuli od jučer, otkad je bio u SOA-i.

"Nije se tražila moja odgovornost, ili je bilo razgovora o tome da li da se ja maknem iz Vlade. O tome nismo glasali, HDZ je već previše ustupaka napravili, to više ne može raditi. Nesuvislo je da Orešković vodi Vladu HDZ-a i MOST-a, a bez čelnika", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće je da se o Oreškoviću glasa prije nego o meni. Ovo iskustvo većine koje smo sada imali ne želimo ponoviti više. HSS je članica Koalicije, jučer sam se sastao s njima. Velika koalicija u ovom trenutku nije opcija".

"Rekao sam ministrima da rade posao kao da se ništa ne događa. Važno je da ministarstva i dalje rade, da aktiviramo potencijale iz EU fondova, a sve upućuje da to ide u tom smjeru. Domagoj Milošević je novi Glavni tajnik HDZ-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranački kuloari govorili su kako je bilo i povišenih tonova, kako su neki članovi Predsjedništva tražili Karamarkovu odgovornost za situaciju u kojoj se našla stranka, no čini se kako je veći dio Predsjedništva ipak stao uz predsjednika HDZ-a.

"Dobio sam potporu stranke da se sa mnom na čelu ide u preslagivanje. Milijan Brkić me nije uopće kritizirao, on je jedan od dvoje ili troje ljudi koji su stavili na stol to da se ja povučem. Što bi to značilo za stranku i ostalo. I onda je bila diskusija, nikakve kritike", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Vijesti.hr neslužbeno doznaju da je na sjednici ipak bilo povišenih tonova te kako je Milijan Brkić izričito pred svima na predsjedništvu tražio da Karamarko podnese ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade RH, kao jedini način da se sačuva ova vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju sjednice im je, neslužbeno saznajemo, svima poručio: "Radije ću biti s orlovima, nego s licemjerima jer orlovi jedu mrtve, a licemjeri žive!".

Na pitanje ima li nade da opet sjedne na razgovor s Mostom, šef HDZ-a je izjavio: "Hahaha, ma ne, takav ringišpil nećemo gledati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

(Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Središnji odbor potvrdio je imenovanje Domagoja Ivana Miloševića glavnim tajnikom stranke, DomagojaMaroevića političkim te Mire Kovača međunarodnim tajnikom HDZ-a. Predsjedništvo je na četverosatnoj sjednici raspravljalo o taktici koju bi stranka trebala primijeniti nakon poziva premijera Tihomira Oreškovića dvojici potpredsjednika Vlade Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu da istupe iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu u 11 sati sastalo se Predsjedništvo HDZ-a u zagrebačkom Hotelu Panorama kako bi dogovorilo taktiku nakon što je šef stranke Tomislav Karamarko u petak izjavio da premijer Tihomir Orešković više nema povjerenje HDZ-a. Ta je izjava usljedila nakon što je Orešković pozvao Božu Petrova i Karamarka da podnesu ostavke, kako bi se politička kriza u zemlji smirila.

Sjednica predsjedništva HDZ-a završila je u subotu nešto prije 15 sati, trajala je tri sata dulje nego što je planirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo