OTVORENI SUKOB / HDZ provocira Grabar-Kitarović: 'Nakon marakeške avanture izgubila je četvrtinu pristaša'

Image
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

HDZ pretpostavlja da je Grabar-Kitarović izgubila potporu zbog Marakeškog sporazuma

8.11.2018.
20:16
Dalibor Urukalović/PIXSELL
VOYO logo

Sukob između HDZ-a i predsjednica Kolinde Grabar-Kitarović postaje sve otvoreniji, a najnoviji detalj tog obračuna je današnje priopćenje u kojem HDZ gotovo pa likuje zbog pada rejtinga predsjednice koja je bila njihov kandidat na predsjedničkim izborima, dok je već mjesecima pozivaju da kaže hoće li u utrku za drugi mandat. 

Komentirajući danas objavljene rezultate ankete CRO Demoskop HDZ je u tekstu na svojoj internetskoj stranici istaknuo da je Grabar-Kitarović izgubila četvrtinu pristaša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara vratio se, nakon tri mjeseca, "Nitko" (nijedan političar) s 21.1 posto (prema 20.0 u listopadu) i potisnuo predsjednicu Grabar-Kitarović na 2. mjesto. Koja je pak nakon "marakeške avanture" izgubila oko četvrtinu pristaša, pavši s prošlomjesečnih 25.2 na sadašnjih 19.4 posto", napisali su iz HDZ-a te još dodali kako je Andrej Plenković, s druge strane, povećao svoju potporu s 9,7 na 11,4 posto.

Odustala od putovanja u Marakeš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, predsjedničina "marakeška avantura", kako je naziva HDZ, počela je kada je Grabar-Kitarović novinaru Velimiru Bujancu, prije tjedan dana, odgovorila kako može biti siguran da ona "neće potpisati Marakeški sporazum", odnosno Globalni kompakt o zakonitm migracijama.

Potom je HDZ-ova ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić kazala da je iznenađena tom objavom predsjednice, na što su iz Ureda predsjednice odgovorili da su Ministarstvo obavijestili o promjeni stava Grabar-Kitarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjenica je u nedavnom obraćanju Općoj skupštini UN-s pozdravila uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazum za sigurnu, urednu i redovnu migraciju te najavila sudjelovanje na konferenciji u Marakešu u prosincu, no potom je promijenila mišljenje. Na kraju rasprave s Vladom Grabar-Kitarović je poslala novo pismo glavnom tajniku UN-a u kojem ga je obavijestila da ipak neće ići u Marakeš, a nova runda kritika stigla je od ministrice koja je kazala da joj je žao vidjeti da s Pantovčaka dolazi nervoza", na što joj je Grabar-Kitarović odgovorila da nije nervozna. 

Sada HDZ cijelu tu raspravu o Marakeškom sporazumu koristi kako bi "spustio" predsjednici činjenicom da joj je pala potpora, pretpostavljajući da se to dogodilo upravo zbog toga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo